Na běhání nic moc! V Mongolsku objevili 1500 let staré Adidasky

Mongolští badatelé nedávno objevili mumii, která zřejmě milovala sport. Na nohou totiž měla 1500 let staré Adidasky! Ale ne, samozřejmě jde pouze o pár bot, které slavné tenisky hodně připomínají. I když ale nejde o mrtvolu cestovatele v čase, rozhodně je to nález významný. V Kryptě se totiž objevilo velké množství zachovaných artefaktů.

Významný objev učinili před nedávnem mongolští archeologové. V nadmořské výšce 2803 metrů v pohoří Altaj objevili hrobku neznámé ženy.

Podle informací jde o příslušnici tureckého etnika, která ale nebyla členkou vyšší společenské vrstvy. Že šlo o osobu ženského pohlaví odvozují výzkumníci z toho, že se v hrobce nenašel luk ani jiná zbraň.

Nálezci krypty se svým pokladem.

Jinak ale uvnitř krypty objevili mnoho dalších věcí, které osobě za života pravděpodobně patřily, a to včetně kostry koně, který byl podle výzkumníků záměrně obětován, a sedla.

Další výbavou mrtvoly jsou zdobené látky a vlněné pláště. Asi nejzajímavější je ale to, co má zesnulá na nohou. Její pruhovaná červeno-bílá obuv totiž velmi připomíná tenisky Adidas.

Podobnosti si všimli diskutéři na sociálních sítích. „Mám doma několik takových párů, ale tak dlouho mi žádný nevydržel,“ zažertoval jeden z nich.

Ostatní se zase naoko nadchli pro teorii, že jde o hrob cestovatelky v čase. Tohle vysvětlení je přitažené za vlasy, ale i tak jde o velmi významný nález. Je to totiž první kompletní turecký hrob, který archeologové v Centrální Asii našli. První odhady nález datují do 6. století n. l.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:01 středa 31. srpna 2016. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 13
  • 13
  • 11
  • 11
  • 10