Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Od neziskovky prezidentkou Slovenska? Zuzana Čaputová je jasnou favoritkou voleb!

    Slováci budou mít dost možná vůbec první prezidentku! Čím Zuzana Čaputová pobláznila celou zemi? | foto: Profimedia.cz

    Pobláznila Slovensko a její osoby si začali ve velkém všímat i Češi. Zuzanu Čaputovou sice ještě před pár týdny znal jen málokdo, ovšem teď je z ní suverénní favoritka prezidentských voleb u našich sousedů. Jak je něco takového možné, když proti stojí kandidáti nejsilnějších politických partají, zatímco ona kandiduje za neparlamentní stranu? Přečtěte si, co je tahle kočka, odhodlaná postavit se slovenské mafii, vlastně zač!

    Hodně zajímavé obrátky nabraly blížící se prezidentské volby v sousedním Slovensku. Žhavou favoritkou se totiž stala ještě donedávna neznámá Zuzana Čaputová, které nyní volební průzkumy připisují více než padesátiprocentní preference!

    Jak je možné, že kandidátka nedávno vzniklé neparlamentní strany Progresivní Slovensko válcuje třeba místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče, za kterým stojí vládní strana Směr, či modlu všech slovenských nacionalistů a neonacistů Mariana Kotlebu? Většinu Slováků pobláznila hned z několika důvodů.

    Ten první je prostý. Pro voliče by to úplně rozhodujícím aspektem být nemělo, ale Čaputová je prostě a jednoduše ohromná sympaťačka a přitažlivá žena. Slovensko, ve světě jinak nepříliš zajímavá země, by po jejím zvolení zcela nepochybně citelně nabralo na popularitě. Vzpomeňme například, jak dokázala chorvatská prezidentka Kolinda Kitarovičová pobláznit svět na loňském mistrovství světa ve fotbale.

    Budou mít Slováci historicky první prezidentku?

    Další věcí, a teď už politicky zajímavou, je dosavadní kariéra Zuzany Čaputové. Jde o vystudovanou právničku, mimořádně inteligentní ženu, především se ale angažovala v neziskovém sektoru a pomoci lidem, kteří si prošli těžkým životním obdobím. Kromě mnoha dalšího se věnovala třeba veřejné správě a problematice týraných a zneužívaných dětí. 

    Za lidská práva ovšem bojuje na více frontách, například se výrazně snaží zasadit o větší práva homosexuálů, kteří na Slovensku zatím nemají ani možnost registrovaného partnerství.

    Zuzana Čaputová v Show Jana Krause

    „Chci spojovat všechny, bez ohledu na víru nebo sexuální orientaci,“ prohlásila nedávno.

    A neméně důležitou věcí je, že Slováci už mají plné zuby korupce, kterou je jejich země prolezlá a není žádným tajemstvím, že zasahuje i do nejvyšších pater politiky. 

    Za Zuzanou Čaputovou nejenže nestojí žádná aféra, která by ji spojovala s některým jménem z kriminálního prostředí, ale dokonce se třeba při snaze zabránit založení obří skládky v domovském Pezinku nebála jít do křížku se známým slovenským mafiánem Mariánem Kočnerem, který má zřejmě prsty i ve vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka.

    Zuzana Čaputová chce bojovat s korupcí.

    Popularita Čaputové navíc vzrostla i díky tomu, že se kandidatury právě v její prospěch vzdal vědec Robert Mistrík, který byl dalším velkým favoritem voleb. A především za ní stojí současný prezident Slovenska Andrej Kiska, který se u našich sousedů těší velké popularitě. „Bude dobrou prezidentkou Slovenské republiky,“ prohlásil.

    Soupeři mají možnost zvrátit očekávané vítězství Čaputové do 16. března, kdy půjdou Slováci k prvnímu kolu voleb. Případné další kolo by proběhlo 30. března.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:38 pondělí 1. července 2019. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      83
    • Super
      63
    • Haha
      20
    • Sladký
      19
    • Tvl
      19
    • Cože
      18