Čtyři měsíce v pekle: Ze zpovědi bývalého džihádisty tuhne krev v žilách!

Osmatřicetiletý Abu Ali z Jordánska prožil čtyři měsíce jako džihádista v Islámském státu. Na vlastní kůži zažil, jaké hrůzy se v útrobách zločinecké organizace odehrávají.

Jordánec se v lednu roku 2015 rozhodl přidat k Islámskému státu, když se rozvedl s manželkou a ztratil práci. Chtěl se zkrátka stát dobrým muslimem a svou novou naději spatřil právě u této teroristické organizace.

Když se vydal na cestu přes Turecko do Sýrie, představoval si, že tam bude sedět v kanceláři a vykonávat spíše administrativní práci, ale to se zmýlil, píše deník Daily Mail.

Džihádisté několik dní prověřovali jeho identitu. Báli se, jestli není nastrčeným špehem. Následující dva týdny se Ali věnoval učení práva šaría. Výuka ale byla z velké většiny zaměřena na to, jaký je rozdíl mezi muslimem a nemuslimem.

Na konci čtrnáctidenního martýria přišlo to nejhorší. Noví adepti na džihádisty museli shlédnout video, na kterém bylo natočeno upálení jordánského pilota Maáze Kasásbyho.

Abu Ali byl otřesen v islámu není upalování povoleno. Couvnout už ale nemohl, byl v pasti. Prošel vojenským výcvikem a poslali ho na frontu, přímo do přední linie.

Po několika měsících pekla přišla naděje. Dostal se do Rakky, odkud už před ním někdo z Islámského státu utekl. A Abu Alimu se to nakonec podařilo také. Zachránil ho převaděčský gang.

Když čekal na záchranu, přišla mu povzbuzující zpráva od bývalé manželky. Abu Ali byl dojat a ihned jí vyznal po telefonu lásku. Uvědomil si, že se s ní neměl rozvádět jenom proto, že je neplodná.

Aliho příběh nyní sepisuje Robert F. Worth a kniha s anglickým názvem „Rage for Order“ má vyjít v září tohoto roku.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:06 čtvrtek 25. srpna 2016. Anketa je uzavřena.

  • 26
  • 18
  • 12
  • 10
  • 9
  • 7