Zpackané šaty z Číny: Jak se nenechat oškubat o podvodníků a fušerů

Potřebujete šaty na ples nebo svatbu a uvažujete o tom, že si je necháte ušít na míru v Číně s tím, že alespoň ušetříte? Abyste vás pak nečekalo nemilé překvapení, připravili jsme několik rad, čemu se vyvarovat a na koho si dát pozor.

Poté, co jsme na webu Expres.cz zveřejnili příběh budoucí nevěsty, která si na internetu objednala šaty ušité na míru a z Číny jí přišel neuvěřitelný kus hadru, jste nám posílali i vy svoje příběhy, kterak jste nepochodily s šaty šitými na míru.

Příběhy se opakují. „Objednala jsem šaty, vyplnila míry, vybrala barvu a několik týdnů čekala,“ shodují se i zákaznice napříč internetovými fóry. Když k nim po několika týdnech doputovala zásilka, po rozbalení je čekal šok. Velikost neodpovídala, mnohdy ani barva, o materiálu nemůže být řeč.

Nabízí se proto otázka, jak se nenechat napálit a co dělat, když už je pozdě?

Objednávat online šaty na míru je risk. Pakliže ale na tom trváte, v první řadě to chce jednoduše zapojit selský rozum.

Podívali jsme se například na jeden z nejznámějších portálů, který tuto možnost poskytuje. Zadali jsme svatební šaty a vyhledavač hned vyplivl nepřeberné množství běloskvoucích šatů.

Hned na začátku nás překvapila cena. Většina svatebních šatů se dá pořídit v průměru kolem tří tisíc korun. A právě nízká cena, jakkoli je lákavá a zajímavá, by měla být prvním varovným signálem.

Šaty na ebay.com za lidové ceny.

„Myslet si, že za takovou cenu dostanu luxusní šaty z obrázku, precizně vyšité, z luxusní krajky, to je prostě nesmysl,“ řekla Expresu paní Zdenka, která se nejednou setkala s přešíváním fušersky spíchnutých rádoby na míru šitých šatů objednaných přes internet.

Tři tisíce by v tuzemských podmínkách stála podle paní Zdenky minimálně nejlevnější látka na celé šaty. Připočtěte si ještě hodiny u šicího stroje a jste na částce mnohem vyšší. A právě proto například nevěsty v napjatém rozpočtu často brouzdají po eshopech a internetových portálech s levnými šaty. Jenže pak se nestačí divit.

Ovšem ne všechny mají pochopitelně takto tragickou zkušenost. Redakci se ozvala paní Markéta, která si před lety na svatbu také objednala šaty z čínské manufaktury. Šla na to ale přes prostředníka.

Materiál, střih, odstín bílé, zase špatně.

„Na internetu jsem našla člověka, který měl už s výrobou v Číně zkušenosti, měl nějaké svoje dodavatele. Vybrala jsem s ním střih a měla jsem možnost si i osahat materiál. Zakázku pak do Číny zadal a já čekala asi čtyři týdny, až šaty přijdou,“ vypráví Markéta.

„Šaty, které mi přišly, ale nepadly úplně přesně. Pán mi ale nabídl, že je nechá jeho švadlenou upravit. Za to jsem už nic neplatila. Šaty mě stály asi šest tisíc,“ dodala pro Expres.

Vykukové ze svatebních salónů

Šaty z Číny mají v nabídce i některé svatební salony - konkrétně půjčovny svatebních šatů, ale v tomto případě zřejmě nepůjde o fér podnikání. Na takové podniky upozornila v minulosti například blogerka Protivná blondýna.

Byznys v tomto případě vypadá tak, že půjčovny mají v nabídce kromě samotného zapůjčení šatů také zakázkové šití. Vyberete šaty z katalogu, vezmou vám míry a zálohu a celou zakázku následně odešlou do čínské manufaktury. Stanou se pouhým prostředníkem. Šaty si u nich pouze vyzvednete, pakliže nebudou dokonale sedět, doupraví vám je.

Háček je v tom, že se služba musí půjčovně vyplatit, a tak si k ceně, kterou nastaví výrobce, ještě něco přihodí. Škodní na tom budete jen vy.

Fotogalerie

Jak se nenechat oškubat?

1. Nenechte se nachytat na slovíčkaření. U většiny šatů v nabídce jsou slova jako luxusní, originální, jedinečné. Luxusní šaty ale za tři tisíce prostě nekoupíte!

2. Pakliže budete nechat šít šaty přes prostředníka, zajímejte se o to, kde je budou v reálu šít. Většina z nich vás odbude s tím, že v zahraničí. Pak ale raději jděte jinam, protože v tomhle případě vám něco tají.

3. Zjistěte si, jestli půjdou šaty vrátit, a pokud ano, tak jestli dostanete nazpět i peníze. „Chtěla jsem vrátit peníze za příšerný hadr, co mi přišel, ale v mailu, který mi přišel, stálo, že šaty byly na míru a teď neví, co s nimi, tak mi prý vrátí jednu libru,“ uvedla pro Expres.cz čtenářka.

Jestli objednáváte přes salón, i tady buďte obezřetní, některé salóny vás v případě nespokojenosti odkážou přímo na výrobce a nad vámi si umyjí ruce. Většina z nich se vám ale pokusí vyjít vstříc a šaty vám popřípadě přešijí.

4. Zkuste se domluvit se salonem nebo výrobcem, jestli by vám poskytli fotku z průběhu šití šatů, abyste měli alespoň obecnou představu, jak budou v reálu vypadat.

5. Popřemýšlejte, jestli pár ušetřených korun za ten risk stojí a jestli není lepší zakázku zadat některé z šikovných českých švadlenek. Můžete docházet na pravidelné zkoušky šatů a budete tak ušetřeny možnému šoku nebo zklamání.

Měli jste i Vy podobně špatnou zkušenost s šaty objednanými přes internet? Pošlete nám fotografie s krátkým popisem Vašeho problému na tip@expres.cz.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 5:00 čtvrtek 23. června 2016. Anketa je uzavřena.

  • 23
  • 13
  • 12
  • 12
  • 11
  • 9