Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zničení křižníku Moskva: Potopily se i jaderné střely? Otazník visí i nad osudem všech námořníků

    • Bylo potvrzeno, že se Moskva, vlajková loď ruské černomořské flotily, potopila poblíž přístavu Sevastopol.
    • Odborníci a analytici nyní varují, že válečná loď mohla nést dvě jaderné hlavice.
    • Vyzývají k urychlenému vyšetření incidentu s označením „Zlomený šíp“, což ve vojenské řeči označuje nehodu s jadernými hlavicemi.
    • Mezitím zůstávají otazníky nad osudem 510 členů posádky lodi Moskva, z nichž většina je nezvěstná.
    • Ilja Ponomarjov, politik v ruském exilu, uvedl, že mohlo zahynout až 452 námořníků.
    • Odborníci se shodují, že potopení Moskvy je tvrdou ranou pro Putinův režim.
    Zničený raketový křižník Moskva, který byl vlajkovou lodí ruské Černomořské flotily, mohl mít na palubě jaderné hlavice, varovali dnes analytici a experti, zatímco ruský politik uvedl, že s lodí mohlo jít ke dnu více než 400 námořníků. Potopení chlouby ruského námořnictva považují odborníci za tvrdou ránu pro prezidenta Vladimira Putina a za propagandistické vítězství Ukrajiny. Ukrajinské úřady uvedly, že loď zasáhly a poškodily ukrajinské protilodní střely Neptun. Ruská prohlášení se vyhýbají jakékoli zmínce o ukrajinském podílu na zkáze Moskvy. Ruské ministerstvo obrany pouze uvedlo, že křižník se potopil, když byl na rozbouřeném moři vlečen do přístavu poté, co na palubě explodovala munice, propukl požár a trup byl poškozen a ztratil stabilitu.

    Křižník Moskva s řízenými střelami Moskva ze sovětské éry se potopil ve čtvrtek poblíž přístavu Sevastopol poté, co Ukrajina uvedla, že loď zasáhla dvěma řízenými střelami.

    Ředitel vojenského think-tanku se sídlem ve Lvově, Andriy Klymenko, redaktor časopisu Black Sea News, a ukrajinské noviny Defence Express varovali, že Moskva mohla mít na palubě dvě jaderné hlavice určené k montáži na rakety P-1000 s označením „carrier killer“.

    Pokud by to byla pravda, mohla by ztráta hlavic v Černém moři vyvolat incident typu „Zlomený šíp“, což je vojenský slangový obrat pro potenciálně katastrofu s jadernými zbraněmi.

    Moskvu byla považována za pýchu ruského námořnictva a nejprestižnější plavidlo nasazené ve válce s Ukrajinou.

    Mezitím Ilja Ponomarjov, politik vyhoštěný z Ruska za to, že se postavil proti Putinově anexi Krymu v roce 2014, uvedl, že z 510 členů posádky se od té doby podařilo najít pouze 58 osob, což zvyšuje pravděpodobnost, že s lodí šlo ke dnu 452 mužů, což by byla pro již tak decimovanou armádu Vladimira Putina hořká ztráta.

    Rusko tvrdí, že všichni námořníci z Moskvy byli „úspěšně evakuováni“, ale video pořízené v noci v Sevastopolu ukazuje desítky aut údajně patřících námořníkům, která stále parkují v přístavu , což naznačuje, že jejich majitelé se pro ně nevrátili.

    Jinde se dnes v ukrajinských médiích začaly šířit zvěsti, že admirál Igor Osipov, velitel ruské Černomořské flotily, které Moskva velela, byl zatčen, což by bylo poslední z řady zadržení souvisejících se zpackanou operací.

    „Potopení křižníku Moskva není jen významnou ztrátou, je také symbolem nynějšího chaotického ruského válečného tažení,“ cituje The Guardian Michaela Kofmana, ředitele výzkumu a odborníka na Rusko z amerického Centra pro námořní analýzy.

    Loď Moskva na snímku naposledy opouští přístav v Sevastopolu 10. dubna. Podle odborníků mohla mít na palubě dvě jaderné hlavice.

    Experti, na které se odvolává americká televize CNN, jsou přesvědčeni, že potopení Moskvy je tvrdou ranou pro národní hrdost Rusů; přirovnávají ho ke zničení některých amerických bojových lodí během druhé světové války nebo k likvidaci letadlové lodi v současnosti.

    „Jedině ztráta ponorky s balistickými střelami nebo křižníku Admiral Kuzněcov (jediné ruské letadlové lodi) by pro morálku Rusů a pověst námořnictva znamenala tvrdší ránu,“ řekl podle CNN Carl Schuster, kapitán amerického námořnictva ve výsluze a bývalý vysoký činitel vojenské rozvědky americké armády pro oblast Pacifiku.

    Potopená Moskva mohla nést bojové hlavice, které patří do špičky jejích nadzvukových řízených střel P-1000, jež jsou určeny k likvidaci amerických letadlových lodí.

    Profesor válečné strategie z londýnské King’s College Alessio Patalano připomněl, že válečná plavidla operují mimo zorné pole veřejnosti a o jejich aktivitách málokdy informují média. 

    „Jsou to ale velké plující kusy území určitých států, a když o ně přijdete, tím spíše o vlajkovou loď, bez ohledu na vojenské ztráty jde o mimořádnou věc,“ prohlásil Patalano. 

    Také americký Institut pro studium války (ISW) ve své analýze věnované potopení Moskvy uvádí, že tato událost zřejmě „naruší ruskou morálku“ a jde o věc, kterou nelze skrýt před veřejností.

    „Ztráta křižníku Moskva, bez ohledu na to, zda šlo o důsledek ukrajinského útoku, nebo o nehodu, je pro Ukrajinu velkým propagandistickým vítězstvím,“ uvádí ISW. 

    Potopení lodi, kterou obránci ukrajinského Hadího ostrova nevybíravými slovy poslali „do háje“, je požehnáním pro ukrajinskou morálku, konstatoval také institut ve své analýze.

    Ukrajina tvrdí, že loď Moskva byla zasažena dvěma řízenými střelami Neptun vypálenými z tajného místa někde poblíž Oděsy .

    Nezávislý ruskojazyčný portál Meduza píše, že zkáza Moskvy může výrazně oslabit protileteckou ochranu dalších částí Černomořské flotily zapojených do války na Ukrajině. Podotýká ovšem, že křižník jako jediné plavidlo své třídy při poslední modernizaci nedostal nové radary, které jsou schopné efektivně zachytit nízkoletící cíle, včetně raket Neptun vyráběných Ukrajinou.

    Za velmi vážnou ztrátu označil zničení Moskvy na portálu Lenta.ru Konstantin Sivkov, ředitel Ruské akademie pro raketové a dělostřelecké vědy (RARAN). Podotkl, že plavidlo mělo velký útočný potenciál a bylo vybaveno na současné podmínky boje.

    Nicméně Institut pro studium války uvádí, že potopení Moskvy sice ukázalo, že ukrajinské síly jsou schopné útočit na ruské lodě v Černém moři a omezí ruské možnosti podnikat raketové útoky, je ale nepravděpodobné, že by znamenalo rozhodující ránu pro ruskou armádu v celé vojenské operaci na Ukrajině. 

    Hlavní úlohou křižníku zřejmě bylo provádět přesné údery proti logistickým centrům nebo letištím. Tyto útoky byly sice úspěšné, ale početně omezené ve srovnání s leteckými útoky a raketovými údery vedenými ze země.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:21 sobota 13. srpna 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      81
    • Trapas
      27
    • Tvl
      23
    • Haha
      13
    • Cože
      12
    • Sladký
      12