Slavní jako zástěrka pro korupci: Zneužili Gotta, Zagorovou i Nohavicu!

Tunelování Vojenské zdravotní pojišťovny měla podle zjištění webu Lidovky.cz krýt jména celebrit. Mezi poškozenými je zpěvák Karel Gott, zpěvačka Hana Zagorová ale i hudebníci Jarek Nohavica nebo David Koller.

Propagace Vojenské zdravotní pojišťovny na koncertech celebrit stála miliony, které zřejmě skončily v kapsách korupčníků, v čele s ředitelem pojišťovny Karlem Šteinem, píše web Lidovky.cz.

Vojenská pojišťovna hospodaří s obratem 14 miliard korun a tendry na její propagaci byly vždy vypsány s cenou menší než 500 tisíc korun. Zakázku vždy vyhrály podezřelé firmy, údajně sídlící na jedné adrese.

Fotogalerie

Manažeři pochybných firem Martin Lafek, Pavel Vondruška a Josef Svoboda jsou, společně s ředitelem pojišťovny Šteinem, obviněni z pokračujícího zločinu zjednání výhody při zadávání veřejné zakázky, trojice podnikatelů navíc z podplácení. Pojišťovna ale jakékoliv pochybení popírá.

Například za propagaci Vojenské pojišťovny při koncertech Karla Gotta s kapelou Boom Band vydala pojišťovna 499 tisíc korun, produkční firma to však zrealizovala za 48 tisíc korun.

A mezi zneužitými celebritami jsou i jména jako Bára Basiková, Hana Křížková, David Koller, Jaroslav Svěcený nebo Jarek Nohavica, který zřejmě z propagace pojišťovny neviděl ani korunu. U zakázky s jeho jménem ale stojí cifra 495 tisíc korun.

O celé věci ale zmíněné celebrity neměly tušení. „Na mých koncertech nejsou a nikdy nebyly žádné placené reklamy. Své koncerty si pořádám sám a žádnou reklamu na nich nepovoluji,řekl webu lidovky.cz Jarek Nohavica.

„Na koncertech jsem si nevšiml, že by byla Vojenská zdravotní pojišťovna jakkoliv propagována a pokud k něčemu takovému došlo, stalo se tak bez mého vědomí, nebyl jsem o tom ze strany pořadatelské organizace nijak informován,“ uvedl houslista Jaroslav Svěcený.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 8:03 úterý 21. června 2016. Anketa je uzavřena.

  • 16
  • 12
  • 9
  • 8
  • 7
  • 7