Opilci na kolech a povinné držení v tramvaji. I to chystají poslanci

Poslanecká sněmovna má na svém programu projednávání změn zákona o pozemních komunikacích. Některé navrhované změny však působí přinejmenším prapodivně. Co na nás poslanci vlastně chystají?

Jednou z mnoha záležitostí, kterou nyní mají naši zákonodárci na programu práce je projednání změn zákona o pozemních komunikacích. Ten mimo jiné upravuje pravidla silničního provozu.

Fotogalerie

Poslanci k návrhu, který předložila vláda dali své vlastní tzv. pozměňovací návrhy, které mají zákon upravit. A nad některými z nich zůstává rozum stát.

Mezi nejzajímavější patří návrh poslance Stanislava Humla z ČSSD. Od bývalého policisty a dopravního experta by člověk očekával rozumný přístup, nicméně jeho návrh moc rozumu nepobral.

Poslanec Stanislav Huml za ČSSD býval dopravním policistou. Nyní vymýšlí podivná nařízení o držení se v tramvaji.

„Přepravovaná osoba je povinna se za jízdy držet, pokud cestuje ve vozidle na místě, kde je povolené stání za jízdy,“ stojí v Humlově pozměňovacím návrhu.

Jinými slovy v autobuse a tramvaji se nově budou všichni muset povinně držet. Co však Huml nedodává je jak by měly být řešeny případné pokuty a jejich vymáhání. Kdo a jak bude celou věc v přeplněné tramvaji nebo autobuse, kde se všichni ani reálně držet nemohou, je rovněž nejasné.

Nedržet se v tramvaji by mělo být podle poslance Humla zakázáno. Nikdo vás sice nepotrestá, když se držet nebudete, ale bude to zakázáno.

S ještě podivnějším návrhem přišel lidovecký poslanec Jiří Junek. Ten navrhuje aby zákaz řídit vozidlo nebo jet na zvířeti po požití alkoholického nápoje neplatil pro řidiče nemotorového vozidla a jezdce na zvířeti, pokud hladina alkoholu v krvi nepřesáhne 0,5 promile.

Dát si pivo a usednout na kolo? Podle návrhu poslance Junka žádný problém.

Pokud by návrh poslance Junka prošel bylo by možné jezdit na kole nebo například na koni pod vlivem alkoholu. 0,5 promile sice není žádné opilství, nicméně bezpečnosti na silnicích tento krok rozhodně nepřidá.

Lidovecký poslanec Jiří Junek je sám vášnivým cyklistou. Jestli jeho návrh změny zákona projde, bude moct jezdit i po pár pivech.

Jestli tyto návrhy projdou nebo ne se bude rozhodovat nejspíše příští měsíc. Záleží na tom, zda Sněmovna nezmění plánovaný program svého jednání. Doufejme, že při schvalování zákona budou poslanci více při smyslech než při vymýšlení pozměňovacích návrhů.

Podle návrhu poslance Junka by jezdci na koních mohli pít alkohol. Zda by mohli alkohol pít i koně zákon neřeší.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 5:00 čtvrtek 25. února 2016. Anketa je uzavřena.

  • 11
  • 10
  • 10
  • 9
  • 8
  • 8