V New Yorku si můžete změnit pohlaví, kdy se vám zachce. Lékaře nepotřebujete

Obyvatelé New Yorku nově získají možnost uvádět ve svých rodných listech třetí pohlaví. Podle čerstvě schválené legislativy tak budou moci lidé, kteří se necítí být mužem, ani ženou, uvádět možnost X. Americká legislativa to v současnosti umožňuje také v Kalifornii, Oregonu, Washingtonu a New Jersey. Tato světová metropole je ale první, kde si lidé mohou o změnu pohlaví zažádat sami, bez posudku lékaře.

Podle dosavadního zákona museli newyorští transsexuálové předložit lékařské potvrzení, které jejich non-genderový status potvrzovalo. 

Podle nové právní úpravy, která začne platit od ledna 2019, bude ke změně pohlaví v osobních dokladech stačit jenom vlastní čestné prohlášení.

Návrh schválila městská rada v čele s předsedou Coryem Johnsonem, který zákon představil.

„Dnešek je pro New York historickým dnem v jeho roli celosvětového šampiona v rovnosti a inkluzi,“ uvedl ve svém prohlášení.

Nicméně hlasování nebylo jednoznačné a návrh zákona má i své odpůrce. Například radní za městskou část Queens Robert Holden byl od začátku proti kvůli obavám o veřejnou bezpečnost.

„Pokud někdo, aniž by navštívil lékaře, říká, že má jiné pohlaví, či své pohlaví označuje jako X, může to vést k různému zneužívání a všem druhům problémů,“ řekl Holden.

Dále se táže, jak označení X popisuje člověka a zda by neměly existovat nějaké standardy v této věci?

Radní má pravdu v tom, že v okamžiku, kdy si tuto změnu může provést kdokoli a kdykoli, možnost zneužití například u trestných činů je relativně vysoká.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:59 čtvrtek 17. ledna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 11
  • 11
  • 9
  • 9
  • 9
  • 7