Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pohřbít Brno. Hollanovo hnutí schytává za snahu o přijetí migrantů ostrou kritiku

    Matěj Hollan to za snahu přivést do Brna desítky migrantů pořádně schytává. | foto: TwitterProfimedia.cz

    Hnutí Žít Brno vyjádřilo svůj záměr poslat italskému a českému premiérovi dopis s návrhem, aby Brno přijalo několik desítek migrantů. Podle primátorova náměstka Matěje Hollana zde lidé z arabských zemí již dlouho žijí a příchod pár desítek dalších nikomu neuškodí. Návrh se však setkal s obrovskou nevolí většiny Čechů, a to včetně koaličních partnerů či lidí, kteří Žít Brno dosud podporovali. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka jde dokonce o ohrožování národní bezpečnosti a pokus o vlastizradu!

    Koaliční hnutí Žít Brno chce podle primátorova náměstka Matěje Hollana nabídnout Itálii pomocnou ruku a přijmout několik desítek migrantů, kteří se vylodí u jejích břehů. Hollan dokonce odhalil úmysl oslovit italského premiéra Giuseppa Conteho dopisem, stejně jako českého premiéra Andreje Babiše.

    Náměstek upozornil na to, že v Brně již stejně žijí více než dva tisíce lidí z islámských zemí. „Přijmout další desítky migrantů nikomu neublíží. Můžeme tím prokázat solidaritu s ostatními zeměmi. Nevyzýváme k přijímání desetitisíců migrantů, to už by bylo těžké,“ řekl. S muslimskou komunitou hnutí Žít Brno dlouhodobě udržuje velmi vřelý vztah.

    Jak se ale zdá, svým záměrem Hollan pořádně přestřelil. Kritika se na něj valí ze všech stran, dokonce i od některých koaličních partnerů, kterými jsou ANO, KDU-ČSL, TOP 09 a Strana zelených.

    „Honit na tom politické body dva měsíce před volbami mi přijde nevhodné. Pokud chtějí psát italskému premiérovi, ať mu napíšou, ale my se teď nechceme plést do vyjednávání premiérů,“ rozohnil se například brněnský primátor za hnutí ANO Petr Vokřál.

    Podle Matěje Hollana Brnu pár desítek migrantů navíc neuškodí.

    „Je to předčasné a přijde mi to jako snaha se zavděčit, jako volební téma,“ shoduje se i náměstek za TOP 09 Jaroslav Kacer.

    „Otázka azylového řízení a migrace je věcí zákona a vlády, ne měst. Když mluvím s lidmi, trápí je průjezdnost města, parkování, drahé bydlení nebo sucho. To jsou problémy, které mají řešit komunální politici,“ doplnil lidovecký náměstek Petr Hladík.

    S reakcí na záměry hnutí Žít Brno neotálel ani mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Ten na svém Twitteru v prvním příspěvku označil celé hnutí za subjekt ohrožující národní bezpečnost a snažící se o vlastizradu. „Se zvacími dopisy už máme neblahou zkušenost. Zrovna je to 50 let. A k tomuto výročí připravuje Žít Brno... zvací dopis!“ dodal později.

    Jiřímu Ovčáčkovi se záměry hnutí Žít Brno vůbec nezamlouvají.

    Žít Brno i samotný Hollan to ovšem schytávají i od běžných občanů, zejména těch z Brna. Na facebookových stránkách hnutí to jen vře, a jak se zdá, chladnými nenechal úmysl přijmout desítky migrantů ani jeho dosavadní příznivce.

    „Myslím, že jste se právě stali nevolitelnými,“ píše například Karel. „Asi nadešel čas na dislike stránky Žít Brno, bohužel,“ doplňuje ho Martin.

    Podle Brňačky Yvony by se zase hnutí mělo soustředit na aktuální stav ve městě. „Nezvládnete ‚zkrotit‘ současné obyvatele Brna (některé obzvlášť) a chcete si naložit další? Nemůžete být normální. Doufám, že ti, co vás náhodou volili, si rvou vlasy,“ napsala. I spousta dalších lidí se pak shoduje v tom, že by se Žít Brno mělo soustředit raději na ne úplně ideální situaci v ulicích města.

    „Žít Brno? Ve vašem podání spíš pohřbít Brno,“ komentuje pak Erik, podle něhož nemá hnutí právo zvát proti vůli většiny do země lidi, kteří by mohli být potenciálně nebezpeční.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:19 pátek 16. listopadu 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      60
    • Trapas
      20
    • Haha
      15
    • Tvl
      14
    • Cože
      12
    • Sladký
      8