Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Skromné městečko a ukrutná zima. Co čeká Čechy v Pchjongčchangu?

    Slavnostním zahajovacím ceremoniálem v pátek odstartovaly zimní olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu. Co tam na naše sportovce čeká? Kromě moderních sportovních areálů třeba po zuby ozbrojení vojáci nebo ukrutná zima.

    Jaké zajímavosti přináší jihokorejský Pchjongčchang, hostitel pátečním dnem zahájených zimních olympijských her? 

    Památky a na každém kroku dýchající kulturu tu rozhodně nečekejte. Pchjongčchang je maličké městečko čítající asi 45 tisíc obyvatel. Pro představu: V Česku by se se svou obydleností řadil někam na 25. nebo 26. místo, tedy mezi Mladou Boleslav a Prostějov. I fotky z ulic města napovídají, že místní obyvatelé žijí spíše skromným životem.

    Přímo ve městě se však nebude odehrávat ani jedno sportovní klání. Všechna sportoviště totiž byla postavena v horských vesničkách po celém okrese, který nese stejné jméno.

    Neznámé příběhy z olympiády čtěte zde »

    Ve většině případů jde o moderní arény, jejichž zbudování spolu s celkovým uvedením Pchjongčchangu do olympijské podoby stálo přes 211 miliard korun. Spousty peněz pohltilo třeba zlepšování infrastruktury, například výstavba železnice vedoucí do 160 kilometrů vzdáleného Soulu.

    Je bohužel na místě se obávat, že s velkou pompou vystavěná sportoviště po olympiádě potká podobný osud jako už několik předchozích, budou bez zájmu veřejnosti chátrat. Korejci totiž zimním sportům zrovna neholdují. Například vůbec první lyžařské středisko v zemi, Goseong, muselo být pro nulový zájem veřejnosti v roce 2006 uzavřeno.

    Celý okres se rozprostírá pouhých 60 kilometrů od přísně střežené hranice se Severní Koreou, ovládanou totalitním režimem vůdce Kim Čong-una. Obléhají ho proto po zuby ozbrojení američtí a jihokorejští vojáci, kteří působí na několika zdejších základnách.

    Ukrutná zima

    Na co se čeští sportovci zaručeně do Pchjongčchangu netěší, jsou drsné klimatické podmínky. Teplota zde totiž padá často i hluboko pod bod mrazu. Na nepřízeň počasí si ještě před zahájením stěžovali především sjezdaři, kteří dokonce museli po prvních trénincích zahodit lyže. Krystalky sněhu totiž byly tak ostré, že jim spálily skluznice.

    Už před zahajovacím ceremoniálem proto sportovci vyfasovali balíčky, které obsahovaly speciální ohřívače rukou. Hned několik Čechů se dokonce kvůli tuhým mrazům zahájení nezúčastnilo.

    „Hodně se jich omlouvalo, ale to je způsobeno spíš tím, že druhý a třetí den závodí. Myslím, že se všichni bojíme, že promrzneme. Máme pro ně připravené takové ty teplé pytlíky, co se rozmačkají a začnou hřát. Pak dostanou ještě další na ruce a na nohy, takže věříme, že to nakonec nebude tak strašné,“ řekl Radiožurnálu šéf české výpravy Martin Doktor.

    Strach o zdraví

    Už několik dní trápí Pchjongčchang poměrně závažný problém. Po městě totiž řádí epidemie střevní chřipky a rozšířila se i mezi organizátory her. Je prý vysoce nakažlivá a mezi její příznaky patří mimo jiné zvracení, průjem a křeče. Pokud by se jí někdo ze sportovců nakazil, z olympiády trvající dva týdny se nejspíš může loučit.

    Organizátoři měli už dříve izolovat přes 1200 lidí a na bezpečný průběh tak musí dohlížet 900 vojáků. Přestože počet infikovaných přibývá, žádného sportovce zatím šířící se chřipka nenakazila.

    „Zatím nemáme žádný potvrzený případ mezi sportovci a to je nejdůležitější. Uděláme vše, co bude možné, abychom sportovce uchránili před nákazou,“ prozradil ředitel centra pro zdravotní dohled a prevenci Kim Hjon-čun.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:58 neděle 10. června 2018. Anketa je uzavřena.

    • Cože
      7
    • Super
      6
    • Trapas
      6
    • Sladký
      6
    • Haha
      5
    • Tvl
      5