Zemřel Milouš Jakeš: Dožil v LDN, rodina jeho smrt několik dní tajila

Zemřel komunistický politik Milouš Jakeš. Bylo mu 97 let. Jakeš byl jedním ze symbolů konce komunistické diktatury v někdejším Československu, ale také jedním z kolaborantských politiků sovětské okupace v roce 1968. Stále aktivní senior sledoval čile domácí i zahraniční politickou scénu a ve svých názorech kovaného komunisty vytrval až do své smrti.

Milouš Jakeš byl ve svých 97 letech jednou z posledních žijících vzpomínek na éru komunismu. Zatímco většina jeho stranických vrstevníků již pomřela, Jakeš se měl donedávna čile k světu, vystupoval na prvomájových sjezdech a těšil se na svůj věk relativně dobrému zdraví.

V posledních měsících už téměř nevycházel ven, jeho stav se rapidně zhoršoval. Ve středu 12. srpna by oslavil 98. narozeniny. Zprávu o jeho smrti uvedla televize CNN Prima News, následně ji potvrdil Josef Skála z KSČM. Podle informací Blesku Jakeš skonal už koncem minulého týdne, rodina jeho smrt několik dní tajila. 

Bývalý generální tajemník ÚV KSČ byl jedním z posledních žijících komunistů staré generace, která dlouhá léta ovládala naši zemi.

Po smrti manželky Květeny obýval vilu v Praze 6, kterou dostal jako komunistický papaláš. Několik let se léčil z následků dopravní nehody, kdy jej před třemi lety srazilo auto. Poté, co jeho synové rodinnou vilu před rokem prodali, žil v bytě v domě s pečovatelskou službou. Poslední měsíce života strávil v LDN v pražských Střešovicích.

Milouše Jakeše srazilo auto.

Zagorka a kůl v plotě

Jakešovo působení v nejvyšší stranické funkci bylo ponejvíce spojeno s agonií a následným pádem komunistického zřízení v Československu v listopadu 1989. Při demonstracích po 17. listopadu 1989 dokonce dav skandoval „Jakeše do koše“.

Paradoxně právě Jakeš pak pomohl socialismus oslabit svým známým projevem na Červeném Hrádku. Jeho vystoupení na schůzi stranických funkcionářů pár měsíců před sametovou revolucí původně nemělo být veřejné, nakonec se dostalo do vysílání rádia Svobodná Evropa a Jakeš se kvůli němu stal terčem posměchu. To zejména za přeřeky a zvláštní slovní obraty.

Záznam jeho vystoupení před komunistickými funkcionáři z července 1989 koloval mezi lidmi a Jakeš se stal nechtěnou komediální hvězdou. 

Komunistický předák před svými soudruhy mluvil o signatářích petice Několik vět z řad populárních umělců, mimo jiné o Haně Zagorové, kterou označil za „milou holku“.

Projev, v němž mimo jiné apeloval na to, aby komunisté získali podporu obyvatel a nezůstali sami „jako kůl v plotě“, byl pro mnohé Čechy i Slováky signálem, že vládnoucí režim není tak silný, jak se tvářil při rozhánění opozičních demonstrací.

Dokumentarista Pavel Křemen natočil v roce 2017 Jakešův portrét. Snímek pojmenovaný Milda ukazuje Jakeše jako vitálního dědečka neschopného reflexe.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:20 středa 11. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

  • 58
  • 51
  • 47
  • 40
  • 33
  • 31