Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ukrajinské obilí sráží ceny. Jsou v něm přitom pesticidy, za které nás by zavřeli, říká zemědělec

    Pondělní demonstrace zemědělců se nevydařila podle představ. Stovky traktorů Prahu nijak výrazně nezasáhly, navíc se neřeší nic jiného, než že si pro sebe celou událost ukradli představitelé protivládní scény. Předseda Zemědělského družstva Nečín Jan Koukolíček se demonstrace nezúčastnil, nelíbila se mu právě její politizace, ovšem s tím, v jakém se české zemědělství nachází stavu, rozhodně spokojen není. „Pan ministr nám něco slíbí, jenže zbytek vlády to pak smete se stolu,“ krčí rameny a pro Expres vysvětluje, jak zemědělce ovlivňuje dovoz ukrajinského obilí či Green Deal.

    Jak s odstupem hodnotíte pondělní demonstraci zemědělců v Praze? Působí to, že příliš úspěšná nebyla.

    Je to komplikované. Některé požadavky, které demonstranti vznesli, jsou za mě v pořádku, ostatně například Agrární komora říká něco podobného. My jsme se ale domluvili na tom, že pokud pan ministr s námi jedná a nějaká další jednání probíhat budou, tak se zatím k tomuhle protestu nepřipojíme. Budeme se připravovat na ten čtvrteční, celoevropský protest. Tam jde zejména o přibývající byrokracii.

    Co říkáte na to, že se na demonstraci přiživila řada politiků?

    Zpolitizovaná bohužel byla. A přesně tomu jsme se chtěli vyhnout, abychom nebyli spojovaní s žádnými politickými stranami a podobně. Na něco se podařilo upozornit, ale pokud tam přijde ministr, chce se s lidmi bavit, ale oni na něj začnou řvát, aby podal demisi... Nedošlo k žádnému dialogu. Akorát to hází špatný stín na zemědělce a spousta lidí se od toho teď musí distancovat.

    Jan Koukolíček

    Čtvrteční demonstrace je zaměřena na politiku Evropské unie. S tím, jak se k zemědělcům staví česká vláda, jste spokojen?

    No... My máme informace takové, že Agrární komora se s panem ministrem na něčem domluví, on něco slíbí, ale zbytek koalice to smete ze stolu, že nic takového nebude. Pak je z toho člověk trochu depresivní.

    Hodně se po pondělní demonstraci řeší dotace. Někteří lidé poukazují na to, že si zemědělci vlastně nemají na co stěžovat, protože díky dotacím se mají dobře.

    Dotace máme z jednoho prostého důvodu, aby nám kompenzovaly to, že musíme vyrábět a produkovat za určitých podmínek, které nám to celé zdražují. Zkrátka nám mají pokrýt náklady, které navyšují nejrůznější environmentální opatření. Ale ono tady ani tolik nejde o dotace, problémem je pokles komodit, a ten je způsoben zejména dovozem ukrajinského obilí.

    To je další velké téma mezi zemědělci. A nejen v Česku.

    Pokud tady musíme něco pěstovat a vyrábět za určitých podmínek, které nás silně omezují, a pak se sem dováží obilí ze země, která není v EU a používají se tam pesticidy, které kdybychom tady použili my, tak nás za to zavřou, tak je to pro nás nefér. Ty potraviny by měly být minimálně stejné kvality, a tak to prostě není.

    Ministr zemědělství Marek Výborný odmítl s pořadateli demonstrace jednat.

    Jak se celkově v dnešní době vůbec podniká českému zemědělci?

    Podniká se mu dost špatně, náklady se nám výrazně zvyšují. Nafta nebo hnojiva, ta dokonce po covidu vyrostla i na pěti, šestinásobek a zároveň kvůli dovozu obilí poklesla cena veškerých zemědělských komodit. Vrátili jsme se třeba o deset let.

    Mohl byste uvést nějaký příklad, jak konkrétně vás to ovlivňuje?

    Náklady na jednu tunu pšenice jsou zhruba 5500 korun, jenže momentálně se prodává za 3500 korun. Takže na každé tuně pšenice, kterou prodám, a já ji musím prodat, abych měl nějaké peníze, prostě prodělám dva tisíce. Pokud vám dotace sníží o pětinu a zároveň komodity klesnou o sto procent, tak se propadnete do ztrát. A kvůli tomuhle nastavení pak dochází k velkému skupování středních podniků. Objevují se tu nejrůznější skupiny, ať už je to pan Křetínský, Vítek, Mach a samozřejmě i Agrofert. Dotace jsou postavené tak, aby se bojovalo proti Andreji Babišovi, ale nakonec to skončí tak, že si střední zemědělské podniky rozeberou holdingové skupiny.

    A co myslíte o Green Dealu? Další velké téma protestů.

    Co se týče Green Dealu, já ho vidím v zásadě jako dobrý nápad, ale je to všechno šité strašně horkou jehlou. Úplně dobře nevidím to, že my se tu máme chovat extrémně ekologicky, ale zbytek světa se extrémně ekologicky chovat nebude. Je podle mě lepší si vychovat a zpracovat hovězí maso tady za našich lepších podmínek, než sem zaoceánskou lodí vozit vystresovaná zvířata, které se na té lodi zabijí, zamrazí a prodá se to trojnásobně dráž, protože je to argentinské hovězí. My to tady jsme schopní udělat v mnohem, mnohem lepší kvalitě. A Green Deal znamená, že v místě, kde se potraviny vyrobí, se také zpracují, abychom omezili uhlíkovou stopu. Jenže momentálně je to nastavené stylem: Zemědělci, ideálně nic nedělejte a nepěstuje. A když nám bude něco chybět, tak se to za velké uhlíkové stopy doveze odjinud. To je podle mě prostě špatně.

    Zemědělci přijeli do Prahy a centrum zaplnily traktory.

    Po pondělní demonstraci se hodně propírá jeden z jejích organizátorů, bývalý šéf Agrární komory Zdeněk Jandejsek. Online supermarket Rohlik se rozhodl rozvázat spolupráci s jeho společností Rabbit CZ.

    Tomu úplně nerozumím, myslím si, že je to taková politická hra. Samozřejmě s některými věcmi, které pan Jandejsek říká, bych souhlasil, a s jinými zase ne. Ale my tu zkrátka máme Agrární komoru a Zemědělský svaz a ty momentálně jednají s ministrem i premiérem. Když se do toho zapojí ještě nějaká třetí strana, myslím si, že to na zemědělce nevrhá dobrý stín. Zároveň je to ale každého věc, a když pak zjistíte, že ta jednání s vládními představiteli nejsou úplně produktivní, něco se na nich domluví a nakonec se to smete, tak chápu, že je člověk naštvaný. Pan Jandejsek si ale měl zkrátka ošetřit to, že to měl být protest zemědělců, a ne aby se do toho zapojovali další lidé, načež to má úplně jiný konec a řeší se nějaké proruské skupiny a podobně. Se zemědělstvím to nemá nic společného.

    Fotogalerie