Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Lékaři o Zemanově zdraví: Rozpad osobnosti a prázdný pohled v očích!

    Lékaři Jan Hnízdil a Martin J. Stránský komentovali zdravotní stav Miloše Zemana. | foto: koláž Expres.cz

    Vystoupení prezidenta republiky Miloše Zemana v rámci pověření Andreje Babiše jednáním o sestavení vlády v Lánech vyvolalo odezvu nejen napříč politickým spektrem. Většina komentátorů v médiích i na sociálních sítích reflektovala stav hlavy státu jako neuspokojivý. A zatímco si jedni očividnou prezidentskou indispozici vysvětlují nadměrnou konzumací alkoholu, druzí poukazují na alarmující zdravotní stav, v němž se čelní představitel státu nachází.

    Zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana přišel opět na přetřes po úterním ceremoniálu v lánském zámku, kdy prezident vrávoral, valil oči, předvedl sérii znepokojujících grimas, Andreji Babišovi tykal a nazýval ho „Andréšem“. Působil zmateně a dezorientovaně, což evidentně zaměstnávalo i hradního kancléře, který v jednu chvíli musel Zemana korigovat.

    Rozhodli jsme se proto oslovit tři lékaře, aby nám sdělili svůj vlastní pohled na vystoupení nejvyššího ústavního činitele České republiky ze svého odborného hlediska. Na Zemana jsme se ptali internisty a psychosomatika Jana Hnízdila, neurologa Martina J. Stránského a vzhledem k aktuálnímu komentáři na svém blogu i stomatologa Miroslava Macka.

    „Pohled na pana prezidenta u mne vyvolal smutek a lítost. Jeho zdravotní stav považuji za velmi vážný. Nemám tím na mysli jen potíže tělesné, ale především rozpad osobnosti, ztrátu sebereflexe. Sám už bohužel odejít nedokáže, odvolatelný není. Nepředpokládám, že by v tomto stavu zvládl další volební období. Věřím, že k němu budou voliči ohleduplní a umožní mu odchod na zasloužený odpočinek,“ uvedl pro Expres uznávaný lékař a terapeut MUDr. Jan Hnízdil.

    Ani pohled další osobnosti z řad odborné veřejnosti nebyl zrovna uspokojivý. Podle specialisty na neuroanatomii se Zeman dostává do stále horšího zdravotního stavu. „Pan prezident trpí progresivní chorobou, což komentuje i veřejnost. Má obrovské problémy s rovnováhou, je tam deficit soustředěnosti, zpomalený pohyb a má, jak se říká i lékařsky, prázdno v očích,“ uvedl Martin J. Stránský z Polikliniky Národní.

    Jako hlavní příčiny vidí lékaři často zmiňovaný problém celoživotní konzumace alkoholu, kouření a také cukrovku. „To má značný efekt na celý organismus, především na mozek a nervy. Ten proces akceleruje, což neříkám ve zlém, ale prostě to tak bývá.“

    „Jako lékař jsem přesvědčen, že zdravotní rezervy už vypršely a jakékoliv pokračování ve funkci by vedlo ke stresu, který by dokonce nemusel přežít. Byla by velká šance, že se nedožije konce prezidentování pro selhání mozku a těla. Možná by bylo lepší kdyby se důstojně rozloučil a sklidil při tom potlesk. Nesouhlasím s tím, že zdraví prezidenta je jeho soukromá věc, do níž nikdo nemá co mluvit,“ domnívá se odborník.

    Také tento neurolog byl znepokojen vystoupením prezidenta: „To bylo vidět i teď v Lánech. Někteří lidé tvrdí, že byl opilý, jiní, že byl zpomalený, nekoordinované pohyby. Mně nepřísluší hodnotit, zda tam hrál roli momentální alkohol, anebo zhoršení neuropatie či horší prokrvení mozku. Jedná se ale o postiženého člověka zachváceného nezvratným procesem, který se bude bohužel stále zhoršovat,“ uzavírá Martin J. Stránský.

    S glosou k prezidentovu chování a politické situaci přišel i další, dříve v politice aktivní lékař Miroslav Macek na svém webu. „Nechápu, co zase všichni na prezidentovi Zemanovi vidí! Prý byl při pověření Babiše sestavením vlády namazaný. Ruku na srdce: Vy byste se v situaci, kdybyste ho měli pověřit, také předem neopili? Copak něco takového někdo zvládne za střízliva? Spíše má alzheimera. Úplně zapomněl, že u minulé vlády tvrdě vyžadoval většinu 101 hlasů ve Sněmovně.“

    Když jsme ho ale požádali o širší komentář, odkázal nás na svou zásadu: „Já se rozhodl už asi před dvěma a půl lety, že nebudu dávat žádné rozhovory, byl by to v tomto případě vůči ostatním podraz, takže to nemůžu najednou porušit. Ale píši si svoje glosy, každý si z toho může něco vytáhnout.“

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:01 sobota 3. března 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      585
    • Trapas
      205
    • Tvl
      72
    • Haha
      48
    • Cože
      41
    • Sladký
      29
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...