Těžká inaugurace: Zeman špatně chodil, do schodů ho vozila nákladní rampa

Včerejší slavnostní akt inaugurace hlavy státu posvětil obnovený mandát Miloše Zemana. Veřejnost ale mluví především o protestním odchodu znechucené části publika a na přetřes opět přichází i prezidentův zdravotní stav. Během celého dne zjevně nebyl ve své kůži, kvůli sníženým schopnostem pohybu ho také po nádvoří museli vozit autem a do schodů mu pomáhala plošina. Program byl navíc výrazně zkrácen.

Zdravotní stav znovuzvolené hlavy státu Miloše Zemana je horlivě diskutovaným tématem posledních měsíců. Před volbami se mluvilo o jeho problémech s chůzí či dokonce o hrozící poruše mozku, jejíž předzvěstí má být Zemanovo zrychleně mrkající levé oko.

Spekulace odráželo lékařské konzilium tvrzením, že je prezident k vykonávání své funkce způsobilý. Dohady po Zemanově vítězství utichly, včerejší inaugurací se ale téma jeho stavu opět dostalo na pořad dne.

Během slavnostního ceremoniálu totiž nepůsobil úplně ve své kůži, zcela evidentní byly především jeho problémy s pohybem. Přítomný reportér Blesku si dokonce všiml, že v katedrále sv. Víta, kde se Zeman poklonil ostatkům svatého Václava, měl chvílemi problém udržet se na nohou a kýval se. Kromě toho také velmi ztěžka oddychoval.

Celý program navíc musel být výrazně „osekán“, prezident například nepoložil věnec u sochy T. G. Masaryka, jak bývá zvykem, a chyběla dokonce i tradiční vojenská přehlídka. Hrad razantní zkrácení programu vysvětluje zvýšeným zájmem lidí, spousta dalších okolností ale nasvědčuje tomu, že chtěl spíše šetřit Zemanovy síly.

Když si například prezident měl po svém projevu připít číší vína s vybranými hosty, přes dvě nádvoří ho muselo převážet auto, přitom jde o vzdálenost pouze něco přes 200 metrů.

Doprovod v čele s mluvčím Jiřím Ovčáčkem šel pomalým krokem podél vozu.

Když pak Zemana dovezli na místo, do vchodu vysokého osm schodů ho musela vynést nákladní rampa. Po slavnostním přípitku pak znovu nasedl do auta, které ho odvezlo o několik desítek metrů dále ke vstupu do kanceláře.

Stejně jako před volbami ale Zeman útoky na své zdraví odráží. Už při projevu se nechal slyšet, že hodlá žít do devadesáti let a zúčastnit se ještě dalších tří inaugurací svých nástupců.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:42 sobota 7. července 2018. Anketa je uzavřena.

  • 32
  • 25
  • 12
  • 12
  • 8
  • 7