Volby prezidenta: Zeman ve sněmovně vytočil „dinosaury“, místo vulgarit přišel projev státníka

Zase ten Zeman! Zejména sněmovní „dinosauři“ a nažhavení opozičníci očekávali, že po včerejším prezidentově expozé na Pražském hradě přijde další nálož, která se jim bude hodit do „krámu“. Zeman však oponentům vypálil pověstný rybník a přednesl ve sněmovně v zásadě konstruktivní projev, za který ho část politických konkurentů i pochválila.

Odkaz

Kritici Zemanovi vnucují, že nešlo o nic jiného než o projev před prezidentskou volbou a demonstraci spojenectví s šéfem hnutí ANO a premiérem Andrejem Babišem. Někteří by Zemanovu a Babišovu spojenectví přišili snad i společné bydlení, střízlivě vzato se ale jedná o pragmatickou spolupráci, odrážející výsledky voleb, nikterak vybočující z mantinelů fungující demokratické politiky.

Prezident Miloš Zeman a jednobarevná vláda Andreje Babiše

Jednání o vládě? Konec v nedohlednu

Prezidentův zdánlivě banální výčet aritmetických možností pro sestavení vlády měl vyslat jasný vzkaz: pro koaliční vládnutí nejde unisono zalézt do opozice a alibisticky vyčkávat. Jezevci musí vylézt z nory a neklást si nesmyslné požadavky, které voliči ve výsledku čtou jako házení klacků pod nohy a obstrukce za každou cenu.

Premiér Andrej Babiš pak musí počítat s tím, že Zeman již nebude tak vstřícný a druhé jmenování premiérem se neobejde bez určitých podmínek. Příslib minima 101 hlasů pro druhé kolo je ale ve skutečnosti výhodný jak pro prezidenta, tak pro Babiše – představuje pro ně kotvu, která je důležitá i pro ně samotné i jejich voliče.

Pokud se totiž bude chronicky protahovat období, slovy bývalého prezidenta, „nevládnutí“, pak dojde na další „lámání chleba“ a aritmetika může pomoci jako bariéra vůči politickým podrazům i jako past na viníky.

Miloš Zeman odcházel po svém projevu k poslancům o holi

Čeká Česko chaos a další politické tsunami?

Záchvěvy hysterie a destrukce z opozičního tábora ukazují na to, že cesta k nějaké formě koaliční vlády nebo její toleranci bude krkolomná a bude vyžadovat i v osobě prezidenta silnou a obratnou osobnost. Pokud by měl, po nadcházejícím prezidentském volebním maratónu, Babiš v zádech ještě znepřáteleného prezidenta, politický systém by se definitivně zacyklil a Česko by mohlo čekat poměrně dlouhé období politické lability a chaosu.

Zeman ve sněmovně demonstroval realismus a správné čtení společenských nálad. Voliči jistě očekávají různé věci, ale určitě ne sezonu permanentní destrukce. Sázka na nekonečné koupání vítěze voleb v pseudokauze, o které všichni vědí dlouhé měsíce, tam dole v podhradí a mimo kuloáry sněmovny, jen spouštějí další tsunami. Větší než to, kterého jsme byli svědky doposud. Snad si to v českém politickém rybníku uvědomuje i někdo další než právě Zeman s Babišem.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 8:09 pátek 11. května 2018. Anketa je uzavřena.

  • 22
  • 8
  • 7
  • 7
  • 6
  • 5