Babička vnučky, která musí na Vánoce do ústavu, se obává tragédie. Prosí prezidenta o milost

Jedenáctiletá Alexia z Brna musí podle nařízení soudu strávit vánoční svátky v krizovém ústavu. Nechtěla se totiž stýkat se svým otcem, který měl přímo před ní bít její matku. Babička malé Alexie je zoufalá a nakonec zaslala žádost o milost prezidentovi Miloši Zemanovi. Ten se dopisem zabýval ihned po návratu ze summitu NATO v Londýně.

Většina lidí si přeje být na Vánoce se svou rodinou, a tak o to více všechny šokovalo rozhodnutí soudu v Brně, který určil, že vánoční svátky bude malá Alexia trávit v ústavu, kde se má holčička učit, jak nemít ze svého otce strach. Ten přitom před zraky dětí matku bil a údajně také několik hodin znásilňoval.

„Mám velké obavy, že to vnučka psychicky nezvládne a může se stát velká tragédie,“ uvedla v dopise prezidentovi Miloši Zemanovi babička Anna S., která připomněla, že Alexia se chystá na talentové zkoušky na konzervatoř a uzavření v ústavu by mohlo zničit její sny.

„Vážený pane prezidente, velmi Vás prosím se slzami v očích, pomozte mojí vnučce a celé rodině udělením milosti prezidenta na zastavení vykonatelnosti rozsudku KS Brno, protože odvolání není přípustné,“ uvedla babička v dopise, kde si přeje, aby vnučka mohla být na svátky s rodinou.

Na srdceryvný dopis už reagoval také Hrad, podle něhož se jedná o velmi citlivý případ. „Pan prezident hned po návratu ze summitu NATO v Londýně rozhodl, že se na tento případ podívají hradní legislativci,“ slíbil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Od července 2020 bude podle Krajského soudu v Brně dívka navíc v péči svého otce Jozefa, jenž žije na Slovensku. Matka, která se nyní o dívku stará a u níž chce Alexia zůstat, bude mít právo pouze na občasné návštěvy.

V krizovém centru bude dívka půl roku sama. S otcem se uvidí každou sobotu na tři hodiny a s matkou to budou tři hodiny v neděli. Mezitím nebudou dovoleny žádné návštěvy třeba sourozenců, kamarádů nebo zmíněné babičky.

Rovněž má být zakázána veškerá komunikace elektronickou cestou, což rodinu rovněž pobouřilo.

Ačkoliv se rodina nevzdává naděje, že prezident Zeman jejich přání vyhoví a Alexia nebude muset trávit svátky bez rodiny, připravili pro dívku improvizované Vánoce a Nový rok už nyní, takže si jedenáctiletá holčička již své dárky rozbalila.

Jedním z jejích přání Ježíškovi však bylo zůstat s rodinou a to jí v tuto chvíli nikdo slíbit nedokáže.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:59 úterý 7. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 65
  • 57
  • 52
  • 50
  • 49
  • 47