Zeman „plivnul do piva“ malým pivovarům: „Chorý mozek je chorý mozek,“ reagoval sládek

Velká obliba minipivovarů v České republice je založena na historické tradici pivovarnictví a specifickou vysokou kvalitou českých piv. Malých značek je u nás na 350 a daří se jim na domácím i zahraničním trhu. To ovšem příliš nezajímá Miloše Zemana, který unikátní produkci českého minipivovarnictví paušálně označil za kyselou.

Prezident světové pivovarnické velmoci podle komentátorů ukázal nový rozměr svého diletanství, který rozpoutal živou diskuzi mezi fanoušky českého piva i samotnými producenty.

„V republice máme dvě až tři dobrá piva. Ostatní nestojí za nic,“ prohlásil bohorovně Zeman pořadu TV Barrandov, a ve své podivné kritice pokračoval.

„Já jsem navštívil mnoho minipivovarů a většina z nich vaří kyselá nechutná piva. Tak, a teď jsem naštval tolik lidí, to mám radost. Já mám vždycky radost, když můžu takhle někoho naštvat,“ prozradil leccos o svém charakteru člověk, který se regionálním pivem a jídlem nechá s oblibou zdarma hostit v mnoha koutech naší země.

Bohužel takové neodborné a diletantské chování háže klacky pod nohy malým a středním podnikatelům, když takto nepřímo podpořil produkci velkých korporátních pivovarů. Reakce na slova hlavy státu na sebe nenechaly dlouho čekat.

„My se tady snažíme rozvíjet pivní kulturu, navazovat na tradici, a celé toto snažení pak hlava státu okomentuje pohrdlivým sdělením, že naše pivo je kyselé. Většinou jsou ty naše pivovárky v našich rukou, to nevlastní nějací cizáci. Vaříme z českých surovin a nemusíme vytvářet pololživé slogany z jakých je to krajů,“ komentoval Zemanovi řeči majitel a sládek pivovaru Starokladno Petr Macháček v Parlamentních listech.

„Chorý mozek je chorý mozek,“ ulevil si další oslovený provozovatel minipivovaru. Jasno má také světově uznávaný stavitel pivovarů a sládek Josef Krýsl: „Pojďte se podívat do mé hospody, tam je narváno, že si lidé nemají kam sednout. Blábolit si může co chce, jeho názor je pro mě naprosto irelevantní. Ve vyšším věku by měl říkat nějaká moudra a ne bláboly.“

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:17 pondělí 31. července 2017. Anketa je uzavřena.

  • 43
  • 17
  • 14
  • 11
  • 7
  • 7