Zeman se přestěhoval z lánského zámku do nového domu. Věnovat se bude knihám, asistentkou bude Ivana

Končící prezident Miloš Zeman naposledy pobýval v lánském zámku a odpoledne se přestěhoval do nového domu v Lánech. První noc už tak strávil s chotí Ivanou už ve svém novém domě, kde by měl zůstat až do čtvrteční inaugurace. Prezidentský úřad symbolicky svému nástupci Petru Pavlovi předá ve čtvrtek po poledni, kdy společně s manželkou Ivanou poobědvá s nastávajícím prezidentským párem.

Poslední oficiální akci ve své hradní kanceláři měl Zeman v pátek, kdy na Pražském hradě přijal rakouského prezidenta Alexandera Van der Bellena. Od té doby pobýval na zámku v Lánech. Poslední jeho oficiální akcí byla v pondělí večer schůzka s premiérem Petrem Fialou (ODS). Do nového domu přijel ve čtyři odpoledne.

Obyvatel Lán Josef Hošek prodal Zemanovi stavební pozemek přibližně před čtyřmi lety. Podle něj se o stěhování místní v poslední době bavili, ale žádné bližší informace neměli. Ani Hrad o termínu podrobněji předem neinformoval. V neděli Zeman v televizi Prima CNN News řekl, že „má dojem“, že to bude v úterý.

Od úterního rána poblíž domu čekalo několik novinářů. Kolona tří vozů se Zemanem přijela před šestnáctou hodinou. Jeho auto zajelo rovnou do otevřené brány a garáže, poté se vrata zavřela, píše iDNES.cz.

V domě Miloše Zemana bude částečně pobývat dcera Kateřina, která organizovala stěhování svého otce ze zámku v Lánech.

Se Zemanem do jeho nového bydliště přijely i ošetřovatelky. Nepřetržitou domácí péči Zemanovi nyní poskytuje soukromá firma Senior Home Group, smlouva s ní ale vyprší 8. března, tedy poslední den Miloše Zemana ve funkci prezidenta.

Zemanův desetiletý mandát vyprší o půlnoci. Symbolicky ho završí stažení standarty, která vlaje na Hradě v době přítomnosti prezidenta republiky v Česku. Na znamení, že nemá země prezidenta, bude uzavřena hradní Brána gigantů.

Zeman se ještě na Pražský hrad vrátí ve čtvrtek dopoledne, aby poobědval s manželi Pavlovými. Oběd se bude konat ve Zlaté jídelně a trvat bude necelé dvě hodiny. Na jeho začátku by měl končící prezident svému nástupci symbolicky předat Řád bílého lva a Řád Tomáše Garrigua Masaryka, jejichž bude podle zákona nositelem. Předá mu i prezidentský klíč od Korunní komory, ve které jsou uchovávány mimo jiné korunovační klenoty.

Zeman se společně s chotí Ivanou zúčastní i následné Pavlovy inaugurace. Do Vladislavského sálu přijdou společně s Václavem Klausem, Livií Klausovou a Dagmar Havlovou. Při slavnosti budou společně sedět v první řadě mezi hosty.

Končící prezident již dříve avizoval, že po skončení svého mandátu se chce věnovat zejména knihám. Počítá ale také se zřízením své kanceláře, ve které mu bude dělat asistentku jeho manželka.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:18 čtvrtek 6. července 2023. Anketa je uzavřena.

  • 20
  • 5
  • 5
  • 4
  • 4
  • 3