Zeman je náš přítel! Kurdský aktivista reagoval na prezidentova slova proti Turecku

Slova prezidenta Miloše Zemana, jimiž označil Turecko za faktického spojence ISIS, komentuje kurdský předák a lékař Yekta Uzunoglu. Podle něj je prezident dlouhodobým zastáncem tvrdého postupu proti islámskému terorismu a přítelem Kurdů.

„Zeman dlouhodobě podporuje Kurdy v jejich boji proti ISIS. Vůči Turecku se takto nevyjádřil poprvé. Hrad v minulosti například přijal Barzáního, prezidenta Regionu iráckého Kurdistánu, nebo náčelnici kurdských ženských jednotek Nesrin Abdullahovou,“ vyjádřil se bojovník za práva Kurdů.

Zeman v úterý při návštěvě Karlovarského kraje na dotaz, proč Turecko útočí na Kurdy, kteří bojují s islamisty, uvedl, že Ankara je spojencem IS.

Podle něj Turecko zprostředkovávalo některé logistické operace pro zásobování Islámského státu, například vývoz ropy. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle Zemana vsadil na islamizaci země.

Ankara kvůli tomu zuří a prezidentovo vyjádření považuje za nepřijatelné. „Turecko přispívá k bezpečnosti Evropy a pokračuje v neústupném boji proti mnohým teroristickým organizacím,“ uvádí se v prohlášení tureckého ministerstva zahraničí.

Yekta Uzunoglu, bojovník za práva Kurdů

Na to Zeman ve čtvrtek odpoledne na tiskové konferenci v obci Nový Kostel odpověděl tak, jak se od něj očekávalo, za svými výroky na adresu Turecka si stojí.

Podle Yekty nejde v prohlášení Miloše Zemana o nic nového pod sluncem. „Prezident má kladný vztah k Izraeli a pečlivě sleduje vztahy Izraele s Kurdy. V podstatě pokračuje v politice prezidenta Masaryka z třicátých let, kdy Československo podporovalo právo Židů na vlastní stát, což vidím jako paralelu s bojem Kurdů za samostatnost,“ uzavřel kurdský aktivista.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:43 sobota 20. července 2019. Anketa je uzavřena.

  • 26
  • 11
  • 10
  • 9
  • 9
  • 9