Babiš s abolicí nesouhlasí, takže nemá smysl ji navrhovat, odůvodnil změnu názoru Zeman

V září prezident Zeman slíbil, že Andreji Babišovi udělí abolici, ať už se nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman rozhodne ohledně stíhání premiéra jakkoliv. Nyní však názor opětovně změnil a svá slova vzal prezident zpátky. Trestní stíhání tedy bude pokračovat, což už ve středu uvedl Andrej Babiš a nyní to potvrdil i samotný Zeman.

Žalobce Jaroslav Šaroch z Městského státního zastupitelství v Praze v srpnu zastavil trestní stíhání Andreje Babiše v kauze dotačního podvodu Farmy Čapí hnízdo. Podle Šarocha se o trestný čin nejednalo. 

Ke všemu se ještě měl vyjádřit nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který mohl trestní stíhání opět obnovit, pokud bude považovat rozhodnutí Jaroslava Šarocha za mylné.

„Když se do toho už nebude vrtat, bude klid a budu rád. Kdyby se do toho vrtalo, prezident má ústavou dané právo abolice. Pokud bych váhal o abolici před rozhodnutím obou státních zástupců, protože bych to pokládal za poněkud svévolné, pokud by to bylo nutné, pak bych k tomuto kroku sáhl,“ reagoval v září na nastalou situaci prezident Miloš Zeman.

Nyní však Pavel Zeman stíhání premiéra Babiše obnovil a kauza Čapí hnízdo tak pokračuje dále. Spis se vrátil do Prahy k dozorovému státnímu zástupci.

Miloš Zeman se však rozhodl vzít zpátky svůj slib o udělení abolice. Měla totiž sloužit primárně jako prevence.

„Na rozdíl od milosti, která je výlučným právem prezidenta, vyžaduje abolice kontrasignaci. A to buď premiéra, nebo jím pověřeného člena vlády. Jestliže tedy sám premiér abolici odmítá, je technicky nemožné ji provést. Ale já v tomto konkrétním případě zatím pro abolici ani nevidím důvod,“ prohlásil pro iDnes.cz Miloš Zeman. Premiér Andrej Babiš přitom v minulosti několikrát uvedl, že abolici od hlavy státu nechce.

Ponechání Šarocha u případu, stejně jako ukončení stíhání členů Babišovy rodiny, podle Zemana postačilo k tomu, aby odstoupil od svého zářijového předsevzetí.

Jedná se tedy o další názorový obrat Miloše Zemana, který na začátku loňského roku abolici odmítal s tvrzením, že by se tímto krokem zesměšnil. Názor následně změnil a možnost ukončení trestního stíhání premiérovi slíbil.

Ukončeno však nakonec bylo stíhání Babišových rodinných příslušníků. „Nepodařilo se prokázat jejich subjektivní stránku zavinění, jejich aktivní zapojení do procesu získání dotace a vědomí o tom, že změna akcionářské struktury měla souviset s dotačním financováním,“ vysvětlil tento krok nejvyšší státní zástupce Zeman.

„Mám radost, že je z toho má rodina venku,“ uvedl k rozhodnutí Babiš, který zároveň řekl, že ačkoliv se na vánoční svátky těší, dění posledních dní mu je zkazilo.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:25 pátek 3. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 71
  • 58
  • 46
  • 45
  • 41
  • 39