Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Msta to nebyla. Nebudeme dělat výjimky u známých lidí, brání se ředitel měšťáků Eduard Šuster

    Video městské policie z konfliktu s moderátorem Jakubem Železným vzbudilo kromě emocí také řadu otázek. Jedna se opakuje stále dokola a je předmětem diskuzí. Proč pražští strážníci zveřejnili několik měsíců staré video s moderátorem České televize? Byla to řízená pomsta vůči němu a souvisí to s jeho kandidaturou na ředitele ČT? Primátor Prahy Bohuslav Svoboda dokonce vyzval ředitele městské policie, aby se Železnému omluvil. Ten to ale razantně odmítl. „Tady bude někdo používat vyšší ochrany?“ napsal Eduard Šuster.

    Strážníci měli Železného upozornit na to, že špatně zastavil. Se svým vozem zaparkoval přímo na přechodu pro chodce. Podle videa, které kolovalo od soboty po internetu, se policie snažila přestupek vyřešit dohodou. Železný byl překvapivě proti a začal tropit scény. Ke strážníkům se choval arogantně, a dokonce si nechal zavolat i nadřízeného dané hlídky. Když Jakub odmítl podstoupit test na drogy, na místo vyjela státní policie. Test nakonec vyšel negativně. Banální přestupek tak zaměstnal nespočet lidí.

    Sám Železný se k incidentu, který se měl odehrát před několika měsíci, rozhodl vyjádřit.

    Jakub Železný se k videu, které městská policie zveřejnila v sobotu (moderátor se k němu ale přiznal až po konfrontaci deníku Blesk.cz), obsáhle vyjádřil v rozhovoru se svou kamarádkou a bývalou kolegyní Světlanou Witowskou na Aktuálně.cz.

    „Nebylo pro mě příjemné si připomenout situaci, která pro mě byla extrémně těžká a z hlediska chování toho strážníka, které –⁠ jak i městská policie přiznala –⁠ v tom videu není, bylo velmi diskomfortní a dehonestující. Nic to ale nemění na tom, že i přesto jsem se měl chovat lépe,“ uznal moderátor.

    Zajímavé bylo, že celá kauza se začala v přímém přenosu obracet v neprospěch městské policie. Podcast K + K se tomu věnuje ZDE.

    Ministr spravedlnosti Pavel Blažek upozornil, že přestupkové řízení má být podle zákona neveřejné. Pražský primátor Bohuslav Svoboda z ODS zase chce, aby se městská policie za zveřejnění videa omluvila.

    Šéf městských strážníků Eduard Šuster možné pochybení jednoznačně odmítl.

    „Pokud by tento postup měl být označen jako nesprávný, do budoucna se dostaneme do situace, kdy bude nutné posuzovat, zda daná osoba tím, že je veřejně známá, bude požívat vyšší ochrany, respektive zvláštního zacházení, než osoba, která veřejně známá není. Této situaci odlišného posuzování ve prospěch mediálně známých osob bych se chtěl vyhnout,“ napsal na stránky městské policie.

    „Za zveřejněním videa si i nadále stojíme. Činili jsme tak v minulosti a nechceme na tom nic měnit,“ konstatovala jeho mluvčí Irena Seifertová.

    Odmítla také, že by policie chtěla zveřejněním videa někoho dehonestovat. Stejně tak se důrazně ohradila proti spekulacím, že záběry zveřejnili záměrně kvůli Železného možné kandidatuře na generálního ředitele Českého televize.

    „Zveřejnění nemělo co do činění s tím, že se jedná o mediálně známou osobu. Pro nás je to zcela nadčasové video, kdy se jednalo o banální přestupek a neadekvátní chování přestupce,“ zdůraznila.

    „V současné době totiž platí přesně opačný princip. To znamená, že běžný občan požívá mnohem vyšší ochrany osobnostních práv než veřejně známá či činná osoba. Pro anonymizaci používáme stejné nebo podobné technologie a metody jako ostatní média,“ uzavřel Šuster.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:52 pátek 21. července 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      239
    • Tvl
      5
    • Haha
      4
    • Trapas
      4
    • Cože
      3
    • Sladký
      3