4. Zdravý vaječňák
Naprostá klasika. Potřebovat budete vanilkový lusk, kvalitní vejce, nejlépe z malého biochovu (dvě velká vejce a jeden žloutek), pomerančovou kúru, nízkotučné mléko (dva a půl hrnku), bílý rum nebo bourbon, muškátový oříšek a cukr.
Výroba je trochu náročnější: V pánvi smícháte část mléka (hrnek a půl) s vanilkou a pomerančovou kúrou a přivedete k varu. Mezitím našleháte vejce a cukr. Horké mléko do toho pomalu přilijte a prošlehejte. Pak s celou směsí znovu do pánve. Pomalu vařte asi 8 minut na mírném ohni: uvidíte, jak bude směs houstnout. Poté odstavte, přidejte alkohol a zbytek mléka, důkladně promíchávejte. Mletý muškátový oříšek použijte na zdobení.
Nutriční výhody: Vejce jsou plná bílkovin, v pomeranči je vitamín B a C, nízkotučné mléko je bohaté na kalcium.