Víte, co vlastně jíte? 5 oblíbených potravin, které skrývají podivná tajemství

Jaké tajemství skrývá příprava některých jídel? | foto: The Boston Globe

Jídlo je neodmyslitelnou součástí každodenního života. Spousta lidí si na něm zakládá, pro některé představuje koníček a rádi s ním experimentují, jiní si zase hlídají zdravý životní styl a dbají na to, aby jejich jídelníček sestával z co možná nejzdravějších pokrmů. Obě skupiny pak nerady uslyší, že výroba některých jídel či nápojů skrývá nikterak působivá tajemství, která veřejnosti zůstávají skryta. Přinášíme výběr pěti z nich.
1/5

Jak se vyrábí víno?

Neodmyslitelný společník při těžkých večerech i romantických chvilkách. Opravdu kvalitní víno se prý pozná nádechem dřevité chuti a barvy, která má vznikat kvašením v sudech z kvalitního dubového dřeva. Opravdu?

Dřevěné sudy vinaři údajně velmi často nahrazují ocelovými káděmi, protože sehnat kvalitní dubové dřevo není vůbec levnou záležitostí. A jak potom nahání onu dřevitou chuť? Ve víně prý nechávají rozpouštět dřevěné hobliny nebo třeba třísky!

To ale není zdaleka jediné tajemství některých vinařů. Mluví se také o rozsáhlém využívání tzv. Mega Purple, koncentrátu z různých druhů ovoce, který se má využívat k obarvování vín a dokonce i k maskování toho, když je víno zkažené.

Například v Česku sice používání Mega Purple zakazuje vyhláška, po celém světě se však tímto způsobem vyrobí více než 25 milionů lahví vína. 

Víno by dřevitou chuť mělo nabírat zráním v sudech, mnohdy tomu tak ale není.

Dalším nelichotivým tajemstvím se pyšní některé vinice, které k práci na sklizních zaměstnávají migranty. Deník New York Times například upozornil na případ z kalifornského údolí Napa, kde místní vinaři migranty využívali doslova k otrocké práci – podvodem nadsazovali jejich výdaje na živobytí a v hotovosti jim vypláceli jen deset dolarů za těžkou desetihodinovou práci.

1/5
Ohodnoťte článek

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 6:00 čtvrtek 19. července 2018. Anketa je uzavřena.

  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • 0