Jak se vyrábí víno?
Neodmyslitelný společník při těžkých večerech i romantických chvilkách. Opravdu kvalitní víno se prý pozná nádechem dřevité chuti a barvy, která má vznikat kvašením v sudech z kvalitního dubového dřeva. Opravdu?
Dřevěné sudy vinaři údajně velmi často nahrazují ocelovými káděmi, protože sehnat kvalitní dubové dřevo není vůbec levnou záležitostí. A jak potom nahání onu dřevitou chuť? Ve víně prý nechávají rozpouštět dřevěné hobliny nebo třeba třísky!
To ale není zdaleka jediné tajemství některých vinařů. Mluví se také o rozsáhlém využívání tzv. Mega Purple, koncentrátu z různých druhů ovoce, který se má využívat k obarvování vín a dokonce i k maskování toho, když je víno zkažené.
Například v Česku sice používání Mega Purple zakazuje vyhláška, po celém světě se však tímto způsobem vyrobí více než 25 milionů lahví vína.
Dalším nelichotivým tajemstvím se pyšní některé vinice, které k práci na sklizních zaměstnávají migranty. Deník New York Times například upozornil na případ z kalifornského údolí Napa, kde místní vinaři migranty využívali doslova k otrocké práci – podvodem nadsazovali jejich výdaje na živobytí a v hotovosti jim vypláceli jen deset dolarů za těžkou desetihodinovou práci.