Jakou rybu vlastně jíte?
Mořské plody jsou specifickou záležitostí, jedni na ně nedají dopustit, jiní se do jejich ochutnávání příliš nehrnou, a když ano, tak s velkou opatrností. A rozhodně k tomu mají důvod.
Firma Oceana se rozhodla otestovat 1200 vzorků z restaurací a supermarketů ve 21 státech a došla k šokujícímu závěru: Hned 33 % procent nabízených ryb bylo úplně jiným druhem, než jaký byl uveden na obalu! A je třeba podotknout, že firma rozhodně nepřišla s nijak přelomovým zjištěním, o takovém problému se celosvětově mluví již dlouho.
V drtivé většině případů samozřejmě nejde o žádný omyl, obchodníci se zkrátka snaží si co nejvíce namastit kapsy. Skutečný výrobek tomu, který je vyznačen na obalu, proto samozřejmě často kvalitou neodpovídá a rozhodně nemá takovou cenu.
Vůbec největším problémem pak je, že některé z prodávaných ryb mohou být člověku nebezpečné. Třeba pamakrela temná bývá často zaměňována s tuňákem, přitom rozhodně není určena ke konzumaci, protože zhruba čtvrtinu její váhy tvoří látka gempylotoxin, která zvyšuje tlak a vyvolává ostré křeče.