Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Srnčí na hříbkách zlepšuje morálku, peníze navíc vrátíme! Reportáž s Pohlreichem o jeho rozvozech

    Před necelým měsícem se známý kuchař Zdeněk Pohlreich (63) rozhodl pomoci v době koronavirové krize. Na svých internetových stránkách uvedl, že bude rozvážet zdarma jídlo pro pražské hasiče, policisty a záchranáře. Založil transparentní účet, kam začali posílat peníze jak sponzoři, které Pohlreich sehnal, tak běžní občané. K této iniciativě se velmi rychle přidali i renomovaní gastronomové Jan Punčochář a Jan Stejskal. Jak dlouho budou ještě zdravotníci a policisté dostávat jídlo zdarma a na čem si pochutnávají?

    Redaktoři Expres.cz navštívili Pohlreichův podnik Café Imperial minulý pátek kolem poledne. V době, kdy je restaurace plná hostů a podávají se obědy, byste tu najednou slyšeli spadnout špendlík.

    Personál se i tak ani na minutu nezastavil. Zaměstnanci poctivě nakládali bedny s jídlem pro hasiče, policisty a záchranáře do aut. 

    Pár beden zrovna nakládal i „šéf“ Zdeněk Pohlreich, který měl akorát namířeno do Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích.

    „Jídla vozíme pro jednotky integrovaného záchranného systému. Mají omezené možnosti se kvalitně stravovat. Je to naše forma podpory a snažíme se jim den zpříjemnit a zjednodušit,“ řekl nám na úvod Pohlreich, který také vysvětlil, jak se tento nápad v jeho hlavě zrodil.

    „Dobré jídlo má vliv na morálku týmu nebo mužstva. Už na vojně nám říkali, že je důležité, co kdo a jak jí. Navštívil jsem před časem hasičskou jednotku v Kolíně a uvědomil jsem si, že tady je hromada lidí, kteří dělají práci, kterou vůbec nevnímáme, že ji někdo dělá. A kdyby ji náhodou přestali dělat, je to strašný malér. Ti lidé, když jsou najedení, mají lepší náladu. Je to pro ně příjemnější, je to moje představa, jak by mohla fungovat má občanská angažovanost,“ vysvětluje kuchař.

    Zdeněk Pohlreich odnáší jídlo pro sestřičky do vozu.

    Zrovna v pátek si podle Pohlreicha zdravotníci a hasiči pochutnávali na srnčím mase na hříbkách s karlovarským knedlíkem. 

    „Tohle jídlo by určitě v té restauraci stálo třeba 250 korun. Nechceme koordinovat, aby všechny tři kuchyně vařily to samé. Máme rámec, kolik to má stát, a snažíme se peníze, co nám dají lidé a sponzoři, maximálně využít. Kdyby nám veřejnost peníze nedala, takováto aktivita fungovat nemůže,“ říká Pohlreich.

    K minulému pátku bylo na transparentním účtu přes sedm a půl milionu korun. Tyto peníze Pohlreich a spol. vybrali od sponzorů, ale také od běžných občanů, kteří chtěli pomoci lidem v první linii.

    „Platíme z toho faktury, dodávky, energie. Náš majitel objektu (Majetková, správní a delimitační unie odborových svazů, pozn. red.) byl tak velkorysý, že po nás nechce žádný nájem. Jsem jim moc vděčný,“ svěřil se Pohlreich.

    Zdeněk Pohlreich přijíždí do nemocnice.

    Rozvážet budeme ještě měsíc. Co bude s penězi, které zůstanou na účtu?

    Pohlreichův rozvoz pro zdravotníky, policisty a hasiče funguje zhruba měsíc. S iniciativou plánuje pokračovat ještě minimálně dalších třicet dní. 

    „Dneska už jsou nemocnice, které naši pomoc nepotřebují. Patnáctý až dvacátý květen je nejzazší termín, do kdy to chceme dělat. Pak se musíme vrátit k našim základním byznysům. Tu neziskovku, která to celé provozuje, zlikvidujeme. Jestli zbydou nějaké peníze, rozhodneme se, co s nimi uděláme. To nejsou naše peníze, jsou to peníze těch lidí, co to poslali. Rádi bychom je někam věnovali,“ říká Pohlreich, podle něhož tři kuchyně za den vyprodukují více než 1600 jídel na 80 různých míst.

    „Vozili jsme i na některé oddělení nemocnic, které byly izolované a neměly k dispozici ani nemocniční stravu. Snažíme se být flexibilní. Pokryli jsme komplet záchranku a hasiče a městskou policii plus některé policejní jednotky. Hygienická služba hlavního města Prahy nás požádala, tak pro ně děláme něco také,“ popsal Pohlreich.

    Někteří policisté si jídlo chodí vyzvednout přímo do Pohlreichovy restaurace. 

    „Možnosti rozvozu jsou omezené, pro nás je samozřejmě jednodušší, když mají možnost si pro to přijet,“ dodává kuchař.

    Někteří policisté si chodí pro obědy osobně.

    Policisté si odnáší jídlo z restaurace Zdeňka Pohlreicha.

    Pohlreich se nám svěřil, že si na svou adresu přečetl i několik kritických komentářů.

    „Přečetl jsem si například, že to není žádná pomoc, že si vezmeme peníze od lidí a nezaplatíme to ze svého. Když si ale jednoduše spočítáte 1600 jídel krát 60 dní, máte 96 tisíc jídel. Vynásobte to částkou 65 korun (náklady na jídlo) a máte skoro šest a čtvrt milionu korun. Jestli si někdo myslí, že bůhvíkde vezmeme tyhle peníze a někam je hodíme... Ta policie přece není jen naše. Oni to dělají pro všechny občany České republiky. Je jednoduché představit si, že by to měl někdo platit ze svého, podle mě je to nesmysl. My do toho investujeme dost. Práci, čas, úsilí, organizaci a všechno možné. Dělá na tom hrozná spousta lidí. To by mohlo stačit,“ říká ke kritice Pohlreich.

    Na celý rozhovor se Zdeňkem Pohlreichem se podívejte ve videu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:29 úterý 18. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      74
    • Trapas
      62
    • Tvl
      34
    • Haha
      31
    • Sladký
      29
    • Cože
      28