Hřib brojí proti virtuálnímu smogu: Co si zamést před vlastním domem, pane primátore?

Reklamy a „závadné“ vizuály v Praze nechceme, zní z magistrátu. Primátor Zdeněk Čistič“ Hřib by rád zatočil s pouličními poutači, které podle něj hyzdí centrum a metropoli dělají jen samou ostudu. Kdo by čekal, že půjde příkladem a uklidí si nehorázný nepořádek kolem domku v Kyjích, mýlil by se. Zatím to spíše vypadá, že Hřib je vášnivým sběratelem šrotu a harampádí...

„Bez vizuálního smogu to bude městu slušet víc, co myslíte? Různé reklamy a jiné vizuály nebo objekty, které parazitují na veřejném prostoru, v Praze nechceme, obzvlášť v cenném historickém centru. Škodí estetice celého okolí a v případě nevhodného umístění mohou být i nebezpečné,“ nechal se slyšet Zdeněk Hřib, který hrdě kráčí do boje proti pouliční reklamě.

„Postupně proto tým radní pro kulturu Hany Třeštíkové vizuální smog řeší. Ve spolupráci s živnostenským odborem a památkáři komunikuje s těmi, kdo porušují pravidla pro reklamu v Pražské památkové rezervaci, a domlouvá nápravu stavu,“ pochlubil se primátor.

Granty od letenské party

Kdo bude rozhodovat, co je přípustné a co ne?

Nemáme se bát i o truhlíky v oknech? Poputují snad muškáty z oken na kompost?

Prahu podle všeho čekají komise přes estetiku, které budou (velmi subjektivně) posuzovat, nakolik je či není reklama vkusná, který poutač je v pořádku a který zmizí.

Stručně řečeno, co se nebude líbit Haně Třeštíkové a její (letenské) partě, půjde z kola ven, zatímco její „srdcovky“ budou naopak zvýhodněny a podporovány...

„Některé věci se dají také řešit na základě vzájemné domluvy. Vymáhání pravidel je ale jen dílčí krok. Dále chceme také pozitivně motivovat k tomu, aby firemní, reklamní a informační označení v Praze vznikalo ve vkusné podobě a neškodilo,“ nechal se slyšet Hřib, který na pražský magistrát zavádí pravidla, jež tu nebyla snad ani před rokem 1989.

„Chystáme srozumitelný manuál s příklady dobré praxe a plánujeme grantově podpořit ty, kteří by chtěli propagovat své služby kultivovaně,“ připomněl primátor, který má sám máslo na hlavě.

Vizuální smog versus reálný binec

Jeho domek v pražských Kyjích by estetickými regulemi jistě neprošel. Snad jedině v případě, že by Hřib přistavil kontejner a za jedno odpoledne haraburdí a zrezlý šrot naložil a v celé ulici by si oddechli. 

Nebo by mohl překrýt plachtou, podobně jako dělníci zakryli Šlechtovu restauraci ve Stromovce.

Pokud nepořádek není jeho, ale předchozího majitele, s nímž se soudí, mohl by prostředky za likvidaci odpadu vymáhat po něm. Je úsměvné volat po hezčím centru Prahy a přitom mít na svém pozemku skládku.

Nebo že by Hřib vyznával heslo, že pod svícnem je největší tma?

Mluviti stříbro, mlčeti zlato si ale pražský primátor osvojil dokonale. Před pár dny jsme ho obeslali s dotazy ohledně jeho nemovitosti v Kyjích, tehdy nás odkázal na svého právního zástupce. Ten slíbil, že odpovědi na otázky pošle druhý, maximálně třetí den, protože se s klientem musí poradit.

Od té doby čekáme...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:55 pátek 24. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 50
  • 43
  • 42
  • 40
  • 37
  • 35