Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Magistrát za březen utratil 700 tisíc korun za cestování. Nejvíce stálo Šimralovo San Francisco

    Magistrát za celý březen utratil 700 tisíc korun na služebních cestách. Cesta Víta Šimrala (vlevo) a dalších dvou kolegů do San Franciska vyšla dokonce na 300 tisíc. | foto: koláž Expresu

    Ačkoliv si vedení Prahy pod taktovkou koalice Pirátů, TOP 09 a Praha sobě dalo za cíl snižovat běžné výdaje magistrátu, prozatím se zjevně děje pravý opak. Například za celý březen magistrát vysázel celých 700 tisíc korun za služební cesty, z čehož bezmála polovinu tvoří jen cesta radního za Piráty Víta Šimrala a jeho kolegů do San Franciska. Ještě v roce 2013 přitom město za služební cesty zaplatilo něco přes čtyři miliony za všech dvanáct měsíců.

    Zatímco Pražané zuří nad situací věčně zablokované dopravy v Praze, šéfové magistrátu cestují po celém světě. Po cestě primátora Zdeňka Hřiba, který vyrazil do Tchaj-wanu s manželkou, kolegou Jakubem Michálkem a jeho partnerkou, například radní Vít Šimral jel do San Franciska na konferenci o umělé inteligenci.

    Zjištění serveru Novinky.cz následně potvrdilo, že výlety Pirátů i dalších šéfů Prahy rozhodně nejsou levnou záležitostí. A například Šimralova cesta do Spojených států vyšla na více než čtvrt milionu korun, protože s ním jeli ještě další dva lidé.

    „Za březen evidujeme schválené náklady na služební cesty 700 tisíc korun. Z toho jen cesta tří lidí do San Franciska představuje 300 tisíc,” řekl Novinkám zdroj z magistrátu s odkazem na komunikaci mezi koaličními partnery.

    Kromě 300 tisíc korun za cestu do San Franciska náklady na služební cesty spolkly třeba cesty náměstka Petra Hlubučka ze STAN do Osla či radní Mileny Johnové (Praha sobě) do Barcelony. 

    Dále pak do zahraničí pracovně vyrazilo několik dalších úředníků, a to třeba do Francie za 86 tisíc korun, dvě cesty více než deseti zaměstnanců do Berlína pak vyšly na více než 100 tisíc korun a za dva úředníky, kteří jeli do italské Florencie, zaplatil magistrát 65 tisíc korun.

    San Francisco za 300 tisíc

    Jak Novinky zjistily, Šimral a jeho další dva kolegové strávili v San Francisku celkem deset dní. Na facebookové události konference GTC 2019, která měla být podle Šimralova statusu hlavním cílem cesty, je však uvedeno, že akce proběhla pouze ve dnech 17. až 20. března.

    Zajímalo nás tedy, co delegace dělala zbylé dny. Zde přikládáme vyjádření samotného Víta Šimrala:

    „Pracovní cesta do San Franciska proběhla v rámci delegace Czech Investu. Kromě hlavního města Prahy se jí tak účastnili i např. pracovníci Ministerstva dopravy, ČVUT nebo CEITEC. Za Prahu jsme řešili tři specifické věci a počet členů delegace z toho vycházel. Já mám v rámci RHMP ownership projektu Prg.ai, proto jsem se účastnil konference GTC, která je všeobecně uznávána jako hlavní event v kalendáři oboru AI a strojového učení. Následně jsem zavítal do Berkeley na Haas Mobility Forum, na jednání s Honeywell ke dronům, v San Francisku jsem se setkal s českou startupovou komunitou, ve které jsou i pražské firmy, a s odborem inovativních projektů města San Francisco. Moji kolegové navštívili v paralelních termínech např. konferenci na UC Davis, Kiwi Campus nebo akce v rámci oblasti autonomous mobility na Stanfordově univerzitě. Vše koordinováno s Czech Investem a s dalšími partnery, kteří naši účast na akci kvitovali velmi pozitivně. Právě kvůli tomu, že celý program byl takto nabitý, logicky se nás za hlavní město účastnilo více. Z konference jsem si kromě nabídky významné US firmy k možnému vzniku jejich evropské pobočky v Praze přivezl i znalosti v oblasti umělé inteligence, které nám jako městu doposud chybí pro rozvíjení našich inovativních programů, draft pražského startupového sandboxu, který by měl reflektovat dosavadní zkušenosti San Franciska, nebo asi první set robota Jetson Nano v ČR, o němž uvažujeme jako o možné součásti výuky robotiky v Praze. Do San Franciska jsme letěli ekonomickou třídou.“

    Náměstek Vít Šimral (Piráti) vyrazil do San Franciska na konferenci o robotech.

    Jak také předtím řekl Novinkám, podle něj byla cesta mimořádně důležitá z toho hlediska, že předchozí vedení Prahy nepodniklo v oblasti ekonomické diplomacie a umělé inteligence nic, což chce současné vedení Prahy napravit.

    Čím dál dražší cestování

    Výdaje magistrátu na zahraniční cesty nikdy nebyly zrovna nízké, přesto se ale zdá, že má nešvar cest za desetitisíce či statisíce vzestupnou tendenci.

    Podle náměstka pro rozpočet Pavla Vyhnánka magistrát v celém roce 2013 utratil 4,1 milionu korun, ke konci mandátu Adriany Krnáčové loni na podzim to bylo už 6,3 milionu. A jak již bylo zmíněno, za služební cesty pouze v průběhu března magistrát vysázel bezmála tři čtvrtě milionu. Pokud by čistě teoreticky na takovou částku vyšel každý měsíc, za celý rok by magistrát platil bezmála osm a půl milionu. To ale primátor Hřib vylučuje.

    „Je nutné posuzovat celkový roční úhrn, a ne jen vybraný měsíc, ve kterém bylo shodou okolností více výjezdů,” řekl.

    Nový pražský primátor Zdeněk Hřib

    Se „zhýralostí“ některých radních hodlá bojovat náměstek pro finance Pavel Vyhnánek, který by například chtěl, aby radní přestali na cestách využívat byznys tříd v letadlech či salonků na letištích.

    Do budoucna prý bude také požadovat, aby každou cestu schvalovala rada.

    Na Tchaj-wan s manželkou

    Hodně propíraná byla v posledních dnech i cesta samotného primátora Zdeňka Hřiba na Tchaj-wan. Vyrazil tam v doprovodu manželky a stranického kolegy Jakuba Michálka, který s sebou taktéž vyvezl partnerku, předsedkyni pirátských zastupitelů Michaelu Krausovou. Také s nimi jel i předseda výboru pro IT Jaromír Beránek, specialistka zahraničních vztahů a vedoucí protokolu magistrátu.

    To, že s Hřibem do Tchaj-wanu jela manželka, považuje primátor za zcela standardní postup, protože prý byla protistranou pozvána. Magistrát za tchajwanskou cestu neutratil ani korunu, protože veškeré náklady hradili hostitelé.

    Nás zajímalo, zda si pirátská delegace nechala posléze proplatit cestovní náhrady a stravné, tzv. diety, které se vystavují při zahraničních cestách, i když náklady platí protistrana. Dostalo se nám ale stejné odpovědi jako Novinkám na dotaz, zda cesta do Tchaj-wanu městskou pokladnu něco stála.

    Zdeněk Hřib vyjel do Tchaj-peje.

    „Veškeré náklady na cestu do Tchaj-peje, které zahrnují cestu, ubytování i stravu, hradila všem členům delegace v plné výši tchajwanská strana. Na konkrétní dotazy se doporučuji obrátit na poradkyni pana primátora Martinu Vackovou,“ řekl nám mluvčí magistrátu Vít Hofman.

    Primátorovu poradkyni jsme proto kontaktovali, na vyjádření zatím čekáme.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:30 sobota 3. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      51
    • Super
      19
    • Tvl
      16
    • Sladký
      15
    • Cože
      14
    • Haha
      12