Hřib chce provokovat ruskou ambasádu. Upatlané čecháčkovství, vzkazuje mu Hrad

Pražská koalice chce přejmenovat náměstí Pod kaštany na náměstí Borise Němcova. Chce tím uctít památku ruského liberálního politika a kritika putinovského režimu. Celé to má jeden háček, a to skutečnost, že se náměstí nachází před ruskou ambasádou. Spíše než o vstřícné gesto jde o snahu provokovat a naštvat protistranu. Podle prezidenta Miloše Zemana je to ukázka čecháčkovské snahy, která dokazuje Hřibovu zbabělost.

Před několika dny se primátor pochlubil peticí, kterou chce umožnit přejmenování náměstí Pod kaštany, kde se nachází také ruská ambasáda. Nový název by měl být náměstí Borise Němcova.

Ruský politik byl v posledních letech života znám především pro svou kritiku režimu současného ruského prezidenta Vladimira Putina. Zastřelen byl 27. února 2015 v centru Moskvy.

„Při příležitosti letošní připomínky jeho smrti bychom chtěli přejmenovat náměstí Pod kaštany před ruskou ambasádou na náměstí Borise Němcova. Naše rozhodnutí rozhodně není žádným nahodilým rozmarem,“ napsal na svůj facebookový profil primátor Zdeněk Hřib.

Šéf pražského magistrátu si zároveň kryje záda tím, že se nejedná jen o jeho rozhodnutí, ale stejný názor má mít celá koalice v Praze.

Jenže město zřejmě nenapadl jiný způsob, jak zastřeleného politika uctít, než zvolit lacinou provokaci Ruska.

Prezident České republiky Miloš Zeman s primátorem nesouhlasí.

„Je to jednoznačně politický krok. Klasický projev malé upatlané čecháčkovské snahy někomu to nandat a u toho být schován za bukem,“ citoval prezidenta Zemana jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Že se prvoplánová provokace nelíbí ani mnohým Pražanům, ukázal v diskuzi pod primátorovým návrhem například Vladimír Raimund.

„Pane Hřibe, vy jste na tom stejně jako ten blb Novotný. Vy Praze jen škodíte. Stydím se za vás, že máme v čele Prahy takového hlupáka, co jí jen škodí. Nechci se dožít toho, že se bude Mariánské náměstí přejmenovávat na náměstí primátora Hřiba,“ napsal primátorovi.

Lidé v debatě Hřibovi vyčítali, že je v hlavním městě pouhým „přivandrovalcem“ a jako takový by neměl prosazovat podobné kroky.

Podle Hřiba, respektive lidí, kteří za něj na Facebooku odpovídají, je také výhodou, že na zmíněném náměstí nikdo nežije, takže s tím lidé nebudou mít zbytečné komplikace.

Ani tento argument u Pražanů neprošel bez odezvy. Radim Šolc primátorovo tvrzení vyvrátil.

„Číslo popisné 510 je určeno pro bydlení a vlastnické právo mají čtyři fyzické osoby. Tak nevím, kde berete jistotu, že tam nikdo nebydlí. Č. p. 529 je ve vlastnictví státu, tak tam možná. A č. p. 545 vlastní Indonéská republika. Ta taky jistě nebude muset nic měnit a posílat novou adresu do celého světa,“ vtipkoval na Hřibův účet.

Matěj Stropnický nesouhlasí s plánem pražského magistrátu.

Matěj Stropnický zase vedení magistrátu připomněl, že Boris Němcov nebyl jen kladnou postavou, již je třeba za každou cenu v České republice chválit a pojmenovávat po ní náměstí.

„Ten pán nebyl jen obětí atentátu, který nepochybně nikdo neschvalujeme. Ten pán také celá devadesátá léta umetal cestu neregulovanému kapitálu, privatizoval cokoliv, co mu přišlo pod ruku,“ napsal ve svém příspěvku Stropnický, podle něhož je Hřib pouze pseudohrdina.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:44 pátek 12. června 2020. Anketa je uzavřena.

  • 49
  • 46
  • 41
  • 39
  • 37
  • 35