Facebookový primátor Hřib sbírá lajky na nesmyslných anketách. Poraďte mu, co s letištěm

Poraďte primátorovi Zdeňku Hřibovi, jak vést město. Stačí navštívit jeho Facebook, kde pravidelně nechává hlasovat o tom, co by si Pražané přáli. Rozhodování pomocí ankety už si vyzkoušel třeba na tématech, jako je uzavírka Smetanova nábřeží, zlegalizování prostituce nebo budování nové dráhy letiště. Místo odborných analýz hrají prim lajky na sociálních sítích.

Na zasedáních zastupitelstva schytává Zdeněk Hřib pravidelně tvrdou kritiku nejen ze strany opozice, ale často i z řad koaličních partnerů. Na sociálních sítích může primátor díky svému týmu PR poradců bezbolestně získávat nové lajky a podporovatele, a to pomocí nesmyslných anket, jež nemají reálně žádný dopad na to, co se pro Pražany chystá. 

Už v loňském roce se Hřib chlubil, že bude jednat o tom, aby se v Praze pořádal závod Tour de France. Vyzval Pražany, aby mu dali v anketě najevo, co si o tom myslí. Jeho fanoušci hlasovali jako diví, ale když v prosinci zavítal Zdeněk Hřib do Bruselu, kde měl záležitost  řešit, za nápadem se zavřela voda.

Téma Tour de France jeho PR poradci vytáhli na konci ledna, právě ve chvíli, když primátor na zastupitelstvu vysvětloval, jak je možné, že Rada hlavního města Prahy nevěděla o zakázce za 22 miliard korun.

Anketní otázky Hřiba zjevně baví, naposledy vyzval lidi, aby mu poradili ohledně výstavby nové dráhy na pražském letišti.

„Za Piráty fandíme dalšímu rozvoji letiště, ale zatím nejsme přesvědčeni o potřebě nové dráhy. Praha už v posledních letech nezvládala příval dalších a dalších turistů,“ přiznal se k pochybnostem Hřib, jemuž někteří Pražané připomínali, že o budoucnosti klíčových staveb se nemá rozhodovat pomocí anket, ale na základě analýz odborníků.

„Nedá se dělat referendum na každou blbost, kterou nedokáže nikdo z běžných lidí náležitě posoudit. Od toho jsou odborníci, aby zvážili potřebnost investice, ekologickou zátěž a další efekty a pak politici rozhodli o výstavbě. A hlavně bez podmiňování. Není to dráha, nebo železnice. Není to dráha, nebo nemocnice. Není to dráha, nebo metro. Máte dělat, co je potřeba, a pokud je dráha potřeba, tak ji postavte. Tyhle alibismy mě fakt nebaví,“ napsal primátorovi jeden z jeho sledujících na Facebooku, odpovědi se už ale nedočkal.

Zdeněk Hřib to má na háku. Bojuje proti vizuálního smogu, sám má u domu v...

Že jsou lajky a reakce lidí zbytečné, se v podobných anketách ukázalo již několikrát. Ve chvíli, kdy se Hřib ptal lidí na osud Smetanova nábřeží, bylo jasné, že se Piráti budou snažit o kompletní uzavírku, což se následně potvrdilo na zastupitelstvu.

Názor lidu nehrál žádnou roli ani v otázce legalizace prostituce, kterou strana prosazuje především jménem Evy Horákové, předsedkyně výboru pro sociální politiku. Piráti už podle ní mají připravený návrh zákonné regulace.

Příště by možná bylo lepší vzdát se zbytečných PR anket, které ve skutečnosti nemají pro život Pražanů žádný dopad, a místo toho průběžně a pravdivě informovat o tom, co se v Praze děje.

Aby se občané města nemuseli zase divit, že slibované projekty mají zpoždění à la Trojská lávka.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:06 pátek 30. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 58
  • 28
  • 28
  • 28
  • 23
  • 23