Primátora Zdeňka Hřiba přizvali na cestu na Tchaj-wan. Kufr měl sbalený okamžitě

Tolik probíraná cesta na Tchaj-wan předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) se blíží, a jak se ukazuje, rozhodně se nebude jednat o malou delegaci. Cesty se má zúčastnit devadesát zástupců České republiky. Mezi delegáty bude osm senátorů, podnikatelé i vdova po zesnulém předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi (ODS). Pozvání obdržel také pražský primátor Zdeněk Hřib, který bude mít v Asii vlastní program.

Navzdory prvotním očekáváním nevyužije delegace vedená Vystrčilem vládní letoun, ale bude si muset vystačit se strojem tchajwanských aerolinek. Podle předsedy Senátu nejde o politické rozhodnutí, ale pouze o reakci na situaci danou pandemií koronaviru.

Pokud by téměř sto cestujících z České republiky využilo vládní letadlo, kvůli mezipřistání by je následně čekala povinná karanténa. „Vládní letka nedělala žádné problémy. My jsme skutečně neměli jiné řešení než využít komerční let,“ ujišťoval Vystrčil.

Návštěva Tchaj-wanu se uskuteční na přelomu srpna a září. Mezi delegáty bude také pražský primátor Hřib, který o tom informoval na sociálních sítích. 

„Vážím si mezistranické spolupráce, když jde o společnou věc. Prohlubování spojenectví s našimi zahraničními partnery je pěkným příkladem takové spolupráce. Je mi ctí, že mě pan předseda Senátu Miloš Vystrčil přizval na svou zahraniční cestu na Tchaj-wan,“ uvedl primátor, pro něhož se už možná cesta do této destinace stane tradicí.

Už loni zamířil primátor na Tchaj-wan, kde mu společnost dělal jeho pirátský kolega Jakub Michálek a jejich drahé polovičky. Také tehdy se mělo jednat o oficiální delegaci.

Pirátská strana ve svém prohlášení uvedla, že Jakub Michálek navázal na Tchaj-wanu kontakty a slíbil, že „do Tchaj-peje doveze primátora“.

I když bude Zdeněk Hřib členem delegace vedené šéfem Senátu, program bude mít specifický.

„Co se týče mého programu, bude trochu odlišný od zbytku delegace. Setkám se totiž i se zástupci partnerského města Tchaj-pej,“ upřesnil Hřib s tím, že věří, že tato zahraniční cesta bude pro všechny přínosem.

Zdeněk Hřib oznámil, že byl přizván na cestu na Tchaj-wan.

Naposledy Hřib v Asii vyjednával například zřízení letecké linky mezi Tchaj-pejí a Prahou. Jak moc je toto téma pro Pražany důležité, ať si každý posoudí sám.

Podle Pirátské strany je sázka na Tchaj-wan pro hlavní město výhodnější než spoléhání se na investice z Číny.

„Doufám, že se podaří zřídit linku Tchaj-pej–Praha. Partnerství s Tchaj-wanem s ohledem na technologický rozvoj má daleko větší potenciál. Tchaj-wan tady vybudoval fungující firmy, zatímco z těch čínských investic profitovala jen Slavia Praha, které tedy fandím, ale to nestačí,“ řekl v minulosti Mikuláš Ferjenčík.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:07 čtvrtek 10. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

  • 317
  • 35
  • 28
  • 26
  • 20
  • 15