Komentář: Pospíšil a Hřib ve válce. Bude mít Praha nového primátora?

Další eskalaci války mezi TOP 09 a Piráty zažívá pražský magistrát. Poté, co v uplynulých dnech „urazil“ pirátský poslanec Jakub Michálek TOP 09 a jejího matadora Miroslava Kalouska, se ozvalo vedení pražské organizace TOP 09 a vyjádřilo nedůvěru primátorovi Zdeňku Hřibovi. Nemá smysl si namlouvat, že jde o výsledek programových rozepří. Spor má i výraznou osobní rovinu a hraje se o další účinkování Jiří Pospíšila a Zdeňka Hřiba v politice.

Důvody, proč napětí mezi oběma aktéry zhoustlo, jsou evidentní. Piráti nadále pokračují v politice experimentů, kdy Zdeněk Hřib do témat hlavního města tahá témata zahraniční politiky nebo naopak soustředí ne nepříliš podstatné marginality.

A jeho stranický parťák Jakub Michálek mu svojí slovní salvou na adresu TOP 09 a Miroslava Kalouska aktuální situaci příliš neulehčil. Lavírující TOP 09 zase po nedávném sněmu hledá prostor k vlastnímu zviditelnění.

Ambiciózní Jiří Pospíšil, který kvůli sněmu zmizel z nejužšího vedení strany, se na primátorské křeslo asi stále cítí jako nejpovolanější kandidát. V nastalé atmosféře mohlo v Praze vypuknout těžko něco jiného než otevřený konflikt.

Tři scénáře: Co bude dál?

1. Koalice se udrží, ale Hřib odejde

Tato varianta se za pár měsíců klidně může stát realitou, protože primátora Zdeňka Hřiba začínají mít dost i mnozí Piráti. Tlak na Hřibův odchod může dále zesílit, pokud by se potvrdila nejen stagnace, ale dokonce další pokles preferencí Pirátské strany.

Piráti se sice snaží v rámci sněmovní opozice neustále emancipovat a tvářit se, že hlavní a ničím nezatíženou opozicí jsou právě oni. Voliči jim to v poslední době ale, zdá se, přestávají baštit. A hlavní město Praha je kromě Sněmovny kolbištěm, kde Piráti mohou dávat průchod svým politickým kreacím.

Ambiciózní pirátští novátoři si představovali, že touto dobou již budou dýchat na záda hnutí ANO a Andreji Babišovi a vyhlížet budoucí volební vítězství. Realita je jinde. Piráti začínají stagnovat a některé průzkumy jim dokonce naznačují sešup k 10 % a splynutí se skupinkou politických trpaslíků, kteří zápasí o budoucí zastoupení v Poslanecké sněmovně.

Zdeňka Hřiba možná čeká nedobrovolný odpočinek.

Může tedy přijít něco jako pokus o „pirátský restart“, který může znamenat výměnu Zdeňka Hřiba za někoho zajímavějšího a přijatelnějšího. Případně by se ve vyjednávání mezi Piráty a TOP 09 mohla najít kompromisní osobnost, o které se zatím otevřeně příliš nemluví.

Tato varianta, kdy se vlk nažere, ale koza zůstane celá, by ve výsledku mohla vyhovovat všem členům stávající pražské koalice a další tři roky se pojede dál.

2. TOP 09 vtáhne do hry ODS

O vyjednávání a námluvách mezi ODS a TOP 09 se mluví prakticky od chvíle, kdy si Zdeněk Hřib nasadil primátorský řetěz. Jiří Pospíšil tento „hřích“ Pirátům od začátku neodpustil a bylo jasné, že bude využívat příležitosti k tepání pirátského primátora.

TOP 09 by ale měla voliče přestat balamutit řečmi, že v aktuálním sporu mezi Piráty a Hřibem hrají hlavní roli fraška s auditem čerpání evropských dotací nebo plán na dostupné družstevní bydlení. Hlavní jsou dlouhodobé personální spory a animozity, které svým prohlášením ještě přikrmil pirátský poslanec Jakub Michálek.

Snad každý obyvatel Prahy od magistrátní vlády čeká řešení témat, která hlavní město rychle řešit může a musí: dostupné parkování, dopravu, infrastrukturu, digitalizaci, školství, modernizaci nemocnic. Spojení TOP 09 a ODS by v tomto směru dávalo naději, že věci by se mohly řešit a posouvat dopředu rychleji. Aktuální ekonomická kondice Prahu nepředurčuje k tomu, aby další tři roky přešlapovala na místě.

Má-li se ale vyjednávání mezi ODS a TOP 09 přetavit v něco víc, než jenom že si obě strany budou notovat v Hřibově kritice, klade to taktické nároky na ODS. Její vliv na běh událostí v Praze v minulosti působí stále na mnoho Pražanů jako červený hadr na býka. ODS by navíc stála před dilematem, zda by jí účast v pozměněné koalici přinesla do budoucna výraznější pozitiva.

Zajímavější by pro ni mohlo být čekání v opozici, ze které zaútočí na budoucí vítězství a zároveň nechá vyrůst novým osobnostem typu Tomáše Portlíka nebo Alexandera Bellua.

I v případě, že by si TOP 09 s ODS plácly, je zde hlavní kámen úrazu. Kdo další takovou koalici podpoří? Jan Čižinský a jeho „klidná síla“ Praha sobě nebudou jen tak ochotni spáchat zradu na voličích. Podpora koalice ze strany Čižinského by mohla připadat v úvahu snad jen tehdy, pokud by do ní ODS navolila skutečně nové a přijatelné osobnosti, nezatížené érou Pavla Béma a Bohuslava Svobody.

Nicméně taktické mlčení Čižinského v aktuálním sporu naznačuje, že v dalším vývoji nelze vyloučit žádnou variantu, která by stála na realistickém půdorysu a dohodnuté podpoře.

Hnutí ANO po odchodu volebního lídra Petra Stuchlíka řeší podobné dilema jako ODS. Mohlo by novou koalici nějakou formou tolerovat. Na druhou stranu by podpora nové koalice mohla komplikovat Patriku Nacherovi a jeho klubu práci a hlavně naplnění budoucích ambicí. Není vůbec jasné, jak by se k nějaké formě pragmatické podpory v budoucnu stavěli voliči a zda by si tímto krokem ANO v Praze spíše neuškodilo.

Vliv na rozpočet i personálie na magistrátu a v městských společnostech, to je velké a důležité lákadlo. Přes deklarovaná vyjednávání mezi TOP 09 a ODS se uvedená varianta však zatím nejeví jako příliš pravděpodobná.

3. Pokračování agonie, která bude bolet

Celý spor může ale pokračovat jako nekončené divadlo pro voliče. Agonie, kdy zdánlivě nikdo nezíská ani neztratí, bude ve výsledku bolet hlavně Pražany. Strany se postupně utopí ve vlastních sporech a mnozí jejich představitelé budou možná hledat štěstí jinde, například na kandidátkách do Poslanecké sněmovny. Jako právě třeba primátor Zdeněk Hřib.

Kde jsou ty časy pirátské idylky na pražském magistrátu?

Pokud Jiří Pospíšil rozehranou partii prokaučuje a Zdeněk Hřib setrvá nadále ve své funkci, pak TOP 09 padne spíše dále ke dnu. Voliči se budou právem ptát: Jak může TOP 09 nadále vládnout s primátorem, kterému vyslovila nedůvěru? Má smysl nadále sledovat nejapnou hru postavenou na osobních sporech, jež nemají vyústění?

Koalice zatím trvá rok a zbývá jí poměrně dlouhá doba na nápravu reputace, těžko ale čekat obrat, pokud se všichni aktéři smíří s tím, že problémy i vzájemné spory nakonec půjde nějak vysedět a před voliči svést na ostatní. Pražská politika má nejblíže k té celostátní a neustálé dohadování a místy jalové diskuze k ní přece patří. Všechno má ale své meze, včetně trpělivosti voličů.

Kdyby se TOP 09 a Pirátská strana zasekly na nějakém skutečně zásadním a jasně formulovaném tématu, mohl by takový konflikt přinést politické body. Vzájemné vztahy ale nyní primárně určují osobní neshody a výčitky, kdo komu leze do kuchyně či fušuje do řemesla.

Vývoj preferencí všech zúčastněných dává tušit, že voliči očekávají víc než přešlapování na místě nebo kosmetické změny. Nejbližší volební zúčtování by mohlo nemile překvapit hlavně ty, kteří si z Prahy chtěli udělat výkladní skříň svých zásluh a další výtah moci.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:37 pátek 10. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 47
  • 30
  • 26
  • 26
  • 23
  • 23