Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hřib by zavřel Prahu pro uprchlíky. Čižinský by otevřel záchody pro všechny

    Zdeněk Hřib promluvil nejen o opravě Barrandovského mostu, ale i uprchlících v Troji. To Jan Čižinský stále hasí aféru s toaletami. | foto: Koláž Expres.cz

    Jeden by metropoli zavíral, druhý by pro změnu otvíral. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a kandidát na primátora Jan Čižinský (Praha sobě) se zřejmě rozhodli, že to voličům před blížícími se komunálními volbami udělají hodně napínavé. Vydali se proto každý přesně opačnou cestou. Zatímco jeden se snaží na poslední chvíli zvrátit blížící se uprchlickou krizi, druhý jde naopak jiné kalamitě naproti.

    „Neříkal bych ultimátum. Je to avízo manažerského rozhodnutí, které já vnímám jako naprosto nezbytné. Nemá smysl registrovat nové lidi v místech, kde nebude možné se o ně postarat,“ řekl Zdeněk Hřib deníku Právo v souvislosti se svými slovy ve smyslu toho, že pokud nebudou ukrajinští uprchlíci rozděleni z Prahy do krajů, zavře se asistenční centrum ve Vysočanech.

    „Ty kapacity v Praze už nejsou. Na to upozorňuji vládu už několik měsíců a v úterý byla nově představena vládní data, která považuji za alarmující. Z nich vyplývá, že hlavní město je jediné v třetím stupni zatížení a směřuje ke čtvrtému,“ varoval pražský primátor, který má za to, že Praha není nafukovací a uprchlíci si nemohou vybírat, kde v Česku setrvají.

    Ukrajinští Romové se nejdříve utábořili u hlavního nádraží v Brně, odkud postupně odjeli do Prahy.

    „Je vidět až čtyřnásobný rozdíl v počtu uprchlíků na tisíc obyvatel mezi Prahou a některými jinými kraji. Ceny bydlení byly pod tlakem už před agresí Ruska proti Ukrajině. Teď v kontextu energetické krize se dále zvyšují životní náklady,“ doplnil Hřib, který doufá, že se premiér otázce začne osobně věnovat a vznikne mechanismus na přerozdělení uprchlíků do jiných krajů na celostátní úrovni. 

    „Pokud by premiér nezajistil efektní řešení na vládní úrovni, nezbude nám žádný jiný manažerský nástroj než uzavřít krajské asistenční centrum. Je třeba nějakým způsobem vyrovnat propastné rozdíly mezi Prahou a jinými kraji,“ dodal primátor.

    Primátor Zdeněk Hřib říká, že Praha není nafukovací a uprchlíky je třeba „lifrovat“ jinam.

    To Jan Čižinský hasí jiný problém. V rámci boje o politické body a přízeň voličů přišel se „zlepšovákem“, který se týká (ne)dostupnosti veřejných toalet v hlavním městě. Vyzval proto majitele a provozovatele restaurací, aby zpřístupnili toalety, protože našinci jich mají v přepočtu na obyvatele žalostně málo.

    „Chtěli bychom, aby restaurace pouštěly lidi na záchod zadarmo. Nijak je nedonutíme, domluvíme to s nimi. Město je pak čisté a to je dobře i pro ty restaurace,“ šokoval v pořadu Napřímo.

    Jan Čižinský přišel s děsivým nápadem. Udělal by z restaurací veřejné toalety.

    Jeho slova okamžitě vyvolala bouři nevole, a to nejen mezi dotčenými podnikateli. 

    „Považuji to za šílený nápad. Můžeme také radním z Prahy sobě poslat domů naše hosty a určitě otevřou své toalety i potřebám turistů v Praze,“ citoval web TN.cz gastronoma a člena představenstva Asociace malých a středních podniků Luboše Kastnera.

    Není divu, že se nápad Čižinskému vrátil nápad i s úroky. Lidé nyní zvou na záchody k němu domů a zběsilý plán si žije vlastním životem.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:19 úterý 13. září 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      16
    • Haha
      9
    • Cože
      8
    • Super
      7
    • Tvl
      7
    • Sladký
      4
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...