Hřib chce zhasnout lampy a dát na ně QR kódy: Komu to prospěje, diví se Pražané

Doma nám odmalička říkají, ať šetříme a nesvítíme pánu bohu do oken. Stejné návyky by si mělo osvojit i město, říká primátor Zdeněk Hřib (Piráti). V Praze je podle něj mnoho ulic, kterými v noci skoro nikdo nechodí. Přesto v nich svítí lampy a město zbytečně utrácí peníze za elektřinu. „Chceme lampy modernizovat, ať svítí jen ve chvíli, kdy někdo půjde kolem. Opatříme je také QR kódy,“ plánoval. Po vlně kritiky, která se na jeho hlavu snesla, ale uvedl věci na pravou míru.

„Nebojte, určitě nechceme z Prahy dělat Bronx. I když je pravda, že i tam je to už lepší, než to bývalo. V některých ulicích celonoční osvětlení není úplně třeba. Zvláště místa, kde třeba ani nikdo nebydlí a nejsou tam ani žádné domy a není tam žádný pohyb,“ uklidnil Zdeněk Hřib znepokojenou veřejnost. Ta už si začala představovat potemnělé ulice, v nichž nefungují lampy a bují v nich zločin. 

Podle pražského primátora plánovaná výměna lamp nebude stát víc, než by stály „obyčejné“.

„Dnes už jsou podobné lampy stejně drahé jako ty původní. Není tedy důvod se obávat, že by vzrostly náklady, budeme dodržovat rozpočet, který jsme si schválili,“ ubezpečil Hřib.

Při té příležitosti obyvatelé Prahy začali zmiňovat fakt, že vinou komerčního pouličního osvětlení a poutačů se nevyspí, že často vadí mnohem víc než samotné lampy.

„Řešte prosím také ty osvětlené billboardy a návěstní cedule bank. Vždyť nějaká pravidla z důvodu snižování světelného smogu existují, ale nikdo je nedodržuje. Nám například banka svítí celou noc do celé ulice,“ posteskla si jedna z obyvatelek hlavního města.

„Tyto záležitosti už také řešíme,“ poznamenal primátor, který doplnil, že lampy budou mít nově také QR kódy, které mají ulehčit komunikaci se záchranáři.

„Na co QR kódy? Každá lampa má unikátní kód, který již nyní je možné říci na 112 a oni přesně vědí místo. Takže ušetříte na energii, ale vyhodíte dvojnásobek peněz za něco, co už existuje a funguje?“ podivuje se jeden z diskutujících.

„Na co QR kódy? Každá lampa má přece číslo. Stačí o tom rozšířit povědomí,“ přisadil si další.

To už Hřib nevydržel a raději vše uvedl na pravou míru, aby uklidnil zjitřené vášně a emoce.

„QR kódy budou jen doplňkem. Čísla, která jsou na lampách teď, určitě nezmizí,“ nechal se slyšet primátor, který slíbil, že stávající značení bude zachováno a QR kódy budou prý jen doplňkem, který se bude zavádět postupně a ne plošně.

Zdeněk Hřib, práce všeho druhu

Zároveň Pražanům, a nejen jim nabídl, aby si určitě do svých mobilů stáhli cennou aplikaci, která se může vždycky hodit. 

„Určitě všem doporučuji, aby si stáhli také aplikaci Záchranka, která stiskem jednoho tlačítka odešle v nouzi vaše GPS souřadnice a má mnoho dalších užitečných výhod,“ poradil primátor, který chtěl odvést pozornost od – pro mnohé zbytečných – QR kódů, s nimiž si dříve narození občané Prahy beztak nevědí moc rady.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:00 středa 11. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

  • 77
  • 36
  • 34
  • 33
  • 33
  • 31