Ruším dovolenou, Praha se zhoršuje! Primátor Zdeněk Hřib poslal Pražanům vzkaz

Na zhoršující se situaci okolo šíření koronaviru reaguje i Praha. Oznámil to primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na páteční tiskové konferenci, kde obyvatelům vzkázal, že ruší dovolenou, aby se o situaci v hlavním městě mohl co nejlépe postarat.

Koronavirus si nevybírá. Přesvědčil se o tom i pražský primátor Zdeněk Hřib, který už se s rodinou chystal na dovolenou, když v tom nákaza rozhodla jinak.

„Bohužel se situace v Praze zhoršuje. Za včerejšek 52 nakažených. Praha je rozhodně připravena na tuhle situaci. Bohužel ale musím říct, že se nám tady začíná opakovat ta situace ze začátku roku, nejen z pohledu nárůstu nakažených, ale také v tom, že nedostáváme přímé informace od ministerstva,“ postěžoval si na tiskové konferenci primátor.

Hřib uvedl, že pod jeho vedením rozhodně nehrozí, že by město vydávalo nějaká překotná rozhodnutí, protože vše včas konzultuje s hygieniky.

„Já jsem kvůli tomu zrušil dovolenou. Je to téma, které je velmi závažné,“ řekl primátor, který se v pondělí zúčastní schůzky hejtmanů.

Povinnost nosit roušku je nadále platná v prostorách metra. Podle primátora by lidé měli zvážit nošení roušek i v dalších variantách MHD.

„Když přestupujete z metra na tramvaj, je dobré si je nechat. Pokud je někdo schopen to udýchat v té tramvaji, tak roušky noste,“ vzkázal Hřib.

Podle primátora mají lékaři také dobré zprávy. Jen malé množství nemocných v Praze muselo vyhledat lékařskou pomoc a léčí se v nemocnici. Na plicní ventilaci je v tuto chvíli jeden člověk.

„Není důvod k panice, Praha je připravena. Jen buďte opatrní a ohleduplní. Když se budeme chovat odpovědně, udržíme virus pod kontrolou,“ dodal primátor odhodlaně.

Zdeněk Hřib jde Praženům příkladem. Jako vystudovaný lékař ví jak roušku nosit.

Novinkou v Praze bude speciální odběrové centrum pro turisty, kteří by se mohli nechat testovat přímo v centru hlavního města.

„Musíme řešit také prevenci nákazy ze zahraničí. Máme zde návštěvníky z Česka i z ciziny, takže to riziko se tím zvyšuje. V novém odběrovém místě se turisté mohou nechat otestovat a výsledek bude znám do dvanácti hodin. Při dražší variantě je to možné i do hodiny,“ dodal náměstek Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu), který sám covid-19 prodělal.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 9:39 sobota 21. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

  • 336
  • 81
  • 39
  • 29
  • 25
  • 19