Hřib láká Pražany na sáňky, strážníci zatím vyháněli děti na bobech z Petřína. Po kritice si status upravil

Pražský primátor Zdeněk Hřib se zase vyznamenal! Nejdřív vyzval Pražany, aby si v rámci možností užívali sněhu v metropoli a vyrazili na sáňky, boby nebo běžky. Tou dobou už ale městští strážníci vyháněli z Petřína děti, které si tam zmíněných zimních radovánek užívaly. Měl pak co dělat, aby vše (do)vysvětlil, a slíbil, že „se na to na magistrátu podívají“.

„Sněhové radovánky jsou v Praze vítané! Pobyt na čerstvém vzduchu nejen s dětmi je zdravý a zlepšuje náladu. Proto si ho užívejte, ať už je to na běžkách, bobech, nebo sáňkách, dokud tu ten sníh máme. Samozřejmě v rámci existujících pravidel. Ale musíme se přece řídit zdravým rozumem,“ zvolal na své facebookovém profilu Zdeněk Hřib a dost lidí mu v tu chvíli tleskalo a souhlasné palce nebraly konce.

Euforie netrvala dlouho. Jeho status jaksi ztratil na vážnosti, když vyšlo najevo, že městští strážníci na Petříně a v jeho okolí vyháněli děti na sáňkách s tím, že podobné kratochvíle zakazuje vyhláška.

„Chování na veřejné zeleni je v Praze upraveno vyhláškou města. V ní je uvedeno, že v zeleni, která je součástí zahrad a parků, je mimo jiné zakázáno lyžovat, sáňkovat a jezdit na snowboardu,“ uvedla mluvčí městské policie Irena Seifertová, podle níž bobovalo asi čtyřicet dětí v doprovodu sedmi dospělých v místech, kde to vyhláška zakazuje.

Podle informací iDNES.cz z místa strážníci moc velký úspěch v rozhánění lidí neměli. Po poledni byl vrch Petřín znovu plný sáňkujících dětí, běžkařů a snowboardistů. Hlídka městské policie je sice stále na místě, ale návštěvníky Petřína už neupozorňuje tolik, jako tomu bylo dopoledne.

Pokutu nikdo nedostal, zato Hřib dostal od části veřejnosti patřičně vyčiněno. Však taky svůj příspěvek v průběhu dne ještě upravil.

„Vyhánění dětí ze svahu je nesmysl. Ukázalo se, že existuje jakási dvacet let stará městská vyhláška, která zakazuje lyžování nebo sáňkování na určitých místech našeho města, a to například v některých částech Petřína,“ snažil se uvést vše na pravou míru primátor, který si nad vším „tradičně“ umyl ruce.

Zdeněk Hřib nejdřív vyzval všechny k sáňkování a běžkám, zatímco na Petříně městští strážníci vyháněli děti z kopce.

„Vůbec nechápu, jak to tenkrát mohl v této podobě někdo schválit. Musíme se na to podívat. U nás na Jižáku v centrálním parku se sáňkuje ostošest (a hroudu sněhu lze zdolat i na Staroměstském náměstí),“ dodal a doprovodil svá slova momentkou, na níž pózuje na saních.

Objevily se však i komentáře, že Petřín a jeho okolí nejsou zrovna ideálním místem pro zimní radovánky.

„Přece jen to není sjezdovka a víme, jak hory dopadly po nájezdu sáňkujících a bobujících. Sejdou snad všichni na jaře, až sníh roztaje, aby park uklidili?“ ptají se někteří Pražané.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:11 středa 9. června 2021. Anketa je uzavřena.

  • 78
  • 27
  • 15
  • 14
  • 13
  • 11