Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Primátor Hřib překvapil: V Praze 1 hájí koalici s ANO! Praha sobě nás taky obchází, napsal

    Zdeněk Hřib a Ivan Bartoš | foto: Mafra

    Na pražském magistrátu i po ustavujícím zastupitelstvu trvá patová situace, vznik nové rady je v nedohlednu a všechny strany vyčkávají. O poznání jiná divočina panuje v Praze 1, kde si Piráti nečekaně plácli s ODS, TOP 09 i hnutím ANO, aby společně obešli vítěznou Prahu sobě. Strana teď vzniklou situaci horečně řeší na veřejném fóru, o víkendu se bude dokonce projednávat, zda by Piráti neměli z koalice vycouvat. Lídr David Bodeček ale našel zastání dokonce u primátora Zdeňka Hřiba.

    Volby v Praze 1 vyhrálo hnutí Praha 1 sobě o pět procentních bodů před druhou ODS, díky čemuž získalo sedm mandátů. V kontextu s velkou Prahou by se dalo čekat spojení s Piráty, což by dohromady znamenalo silných jedenáct mandátů.

    Všechno je nakonec jinak. Piráti si na ostře sledované jedničce plácli s ODS, TOP 09, ČSSD, ale především s hnutím ANO, což je na magistrátu nemyslitelné spojení. Lídr David Bodeček sice o koalici s Prahou sobě usiloval, jenže se nepodařilo přesvědčit alespoň jedno další uskupení ke shromáždění většiny.

    Koaliční smlouvu podepsali lídři jednotlivých stran poslední říjnový den.

    To na veřejném pirátském fóru spustilo velkou bouři. Některým Pirátům se spojení s hnutím ANO a obejití Prahy sobě nelíbí a situace zašla dokonce tak daleko, že jeden z členů dal podnět k tomu, aby o účasti na koalici hlasovalo celostátní fórum, což podpořilo sedmdesát dalších členů. Stane se tak o víkendu.

    Krušná diskuze se týká především lídra Davida Bodečka. Ten se kromě kritiky dočkal i zastání, a to dokonce od samotného primátora Zdeňka Hřiba, jenž zareagoval na příspěvek, že složení koalice a obejití Prahy sobě je bizár, který z Pirátů dělá naprosto neseriózního partnera a podkopává jejich pozici na velkém magistrátu.

    A naznačil, že byť je spojení s Janem Čižinským na magistrátu silné, neznamená to, že jsou obě strany za každou cenu parťáky na život a na smrt.

    „Nemám pocit, že koalice v Praze 1 podkopává naši pozici na velkém magistrátu. Připomínám, že například v Praze 6 si udělala Praha 6 sobě vesele koalici s ODS a naopak tam se oni nám vyhnuli obloukem,“ napsal primátor.

    Lídr Pirátů v Praze 1 David Bodeček

    „Skládání koalic v mnoha městských částech připomíná takový ten rébus, že máte loďku s převozníkem a musíte s ní převézt vlka, kozu a hlávku zelí, aniž by se navzájem sežrali. Takže akceptujme, že konkrétní místní sdružení mají nějaké konkrétní pozitivní i negativní zkušenosti s konkrétními lidmi z konkrétních stran. A děkuji vyjednávacímu týmu v Praze 1, že dokázal vyjednat, že v radě nebudou žádní trestně stíhaní. To by nám potenciálně mohlo pozici na magistrát podkopat,“ dodal.

    V jiném příspěvku Zdeněk Hřib vysloveně hájí lídra jedničky Davida Bodečka, proti němuž je podle něj vedena nechutná kampaň. A dodává, že je hlasování o koalici v Praze 1 důležité i vzhledem k povolebním vyjednáváním na velkém magistrátu.

    „Přestože se vám možná zdá, že budete v tomto hlasování o přezkumu hlasovat o Praze 1, ve skutečnosti budete hlasovat o koalici na magistrátu. Zpětné přehodnocení autonomního rozhodnutí MS Praha 1 totiž dá koalici Spolu do rukou konečně pro ně tolik potřebný argument, proč musí uzavřít na magistrátu koalici s ANO. Půjde v podstatě o konstrukci o nespolehlivých Pirátech, kteří nedodržují dohody,“ napsal Hřib.

    Pražské Piráty tak čeká krušný týden. Pikantní je, že se o koalici bude hlasovat až o víkendu, ale ustavující zastupitelstvo Prahy 1 se uskuteční ve středu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:01 středa 8. března 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      11
    • Sladký
      11
    • Trapas
      6
    • Haha
      5
    • Cože
      3
    • Tvl
      3