Hřibův Portál Pražana: Stál přes 24 milionů, používá ho pár lidí. Padlo trestní oznámení

Digitalizace patří mezi hlavní cíle Pirátské strany a pražský primátor Zdeněk Hřib se ji svědomitě snaží prosazovat. Loni v září se rozběhl projekt Portál Pražana, který má obyvatelům hlavního města usnadnit komunikaci s magistrátem a lze přes něj například hradit poplatky. Problém je, že ho podle zjištění Seznam Zpráv používá pár stovek lidí, ačkoliv projekt za necelý rok spolkl nejméně 24 milionů korun. Hřib má ovšem přes kritiku opozice i koaličních partnerů s Portálem Pražana velké plány.

Podle zjištění Seznam Zpráv využilo do druhé poloviny května Portál Pražana jen 500 lidí, ti navíc učinili pouhé jednotky elektronických podání. Pak se návštěvnost mírně zvedla a podle Operátora ICT navštívilo portál na 7 tisíc lidí, uskutečnili ovšem pouhých 300 podání. 

Na půdě magistrátu už je kvůli projektu pořádně dusno. A to hlavně proto, že do něj primátor Hřib chce i přes tristní návštěvnost investovat další peníze. V únoru přišel s návrhem, aby z městské kasy šlo na provoz portálu během příštích 36 měsíců 17,5 milionu korun.

Portál Pražana by se měl začít rozrůstat o další služby. Podle lidí kolem primátora Hřiba je slabší počet návštěvníků po spuštění projektu přirozený, protože v tuto chvíli je v rámci něj dostupný zatím jen omezený počet služeb.

„Cena portálu je výrazně ovlivněna složitostí organizace pražské samosprávy, kdy je nutné propojit systémy 57 městských částí, které nejsou vždy stejné, a tyto integrační vazby jsou finančně náročné. Nejdražší na celém Portálu Pražana je tak vlastně to, aby vypadal pro uživatele co nejjednodušeji,“ hájí investované miliony primátor, který se na sociálních sítích loni v prosinci posmíval Ministerstvu dopravy za e-shop na nákup elektronických dálničních známek.

Jak řídit město pomocí facebookových statusů ukazuje pražský primátor Zdeněk...

Projekt už se přestává líbit i Hřibovým koaličním partnerům. Nad rozhazováním milionů se zděsil dokonce i náměstek primátora z hnutí STAN Petr Hlubuček.

„Když už ten portál stál přes 20 milionů, což je tedy šílené, má asi smysl ho dále rozvíjet. Byl bych ale rád, aby to mělo nějakou kontrolu, že se nám to nerozsype. Protože peníze, které za to máme platit, jsou opravdu obrovské,“ cituje web Seznam Zprávy jeho slova ze zápisu jednání pražské rady.

Na magistrát už se kvůli Portálu Pražana sneslo dokonce trestní oznámení, podle neznámého člověka došlo k porušení povinnosti při správě cizího majetku

„Funkčnost webu je de facto nulová, hodnota Portálu Pražana nedosahuje hodnoty, která za něj byla vynaložena, čemuž odpovídá průměrná návštěvnost do 10 návštěv za měsíc,“ citují Seznam Zprávy z trestního oznámení, které je podle primátora Hřiba absurdní.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:07 neděle 14. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

  • 123
  • 23
  • 18
  • 6
  • 6
  • 5