Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Další přešlap primátorových poradců. Prý řešil Tour de France, ve skutečnosti hasil miliardový trapas

    Zatímco Zdeněk Hřib řešil problémy na zastupitelstvu, měl jednat o Tour de France v Praze. | foto: Koláž Expres

    Čtvrteční zasedání zastupitelstva nebude primátor Zdeněk Hřib hodnotit jako vydařené. Nejenže navzdory jeho protestům zastupitelé odhlasovali možnost navrácení mariánského sloupu zpět na Staroměstské náměstí, ale především musel řešit, jak je možné, že Rada hlavního města Prahy nevěděla o zakázce za 22 miliard. Jenže zatímco ODS žádala hlavu ředitele dopravního podniku Petra Witowského, Hřib na Facebooku vesele informoval, že právě řeší Tour de France v Praze.

    Jen co zastupitelé dořešili budoucnost mariánského sloupu, začali řešit kauzu kolem Petra Witowského. Ředitel Dopravního podniku hl. města Prahy (DPP) byl do své pozice dosazen bez výběrového řízení hnutím Praha sobě a před nedávnem podepsal kontrakt na dlouholetý servis vozů metra. 

    Problém je ovšem v tom, že nedošlo k vypsání výběrového řízení, což se především zastupitelům za ODS vůbec nelíbilo.

    „Vyzývám Radu hlavního města Prahy v čele s primátorem Hřibem, aby podobné jednání netolerovali a okamžitě odvolali ředitele dopravního podniku pana Witowského,“ řekl bývalý primátor za ODS Bohuslav Svoboda.

    Občanská demokratická strana mluvila o kontraktu za 22 miliard korun pro společnost Škoda Transportation a svá zjištění považovala za natolik vážná, že odvolání ředitele DPP požadovala provést ihned.

    Podle ředitele Witowského se však jednalo o smlouvu v hodnotě zhruba 14,6 miliardy a podle něj bylo schválení zakázky zcela v rukou DPP a výběrové řízení nebylo nutné.

    „Když zastupitelstvo řeší zakázky za pár tisíc, veřejně transparentně se to řeší. Když jde o zakázky za miliardy, opozice se nedozví nic,“ stěžoval si starosta Běchovic Ondřej Martan (ODS). 

    Problém měl být také v tom, že o miliardovém kontraktu nebyli zastupitelé informováni. A to dokonce ani ti, kteří zasedají v radě města.

    „Je zarážející, jak hnutí pana Čižinského využívá rétoriku boje proti jakýmsi starým strukturám, aby mohl obsazovat místa v městských společnostech spřízněnými osobami. Přes ty následně realizuje mnohamiliardové zakázky bez řádných a otevřených soutěží. Jedná se o obrovský rozpor mezi jejich veřejnými prohlášeními a realitou. Je to takový podvod na vlastní voliče v přímém přenosu. Alespoň už víme, proč byl ředitel dopravního podniku vybrán bez výběrového řízení,“ rozčiloval se předseda pražské ODS Tomáš Portlík.

    A zatímco v sále panovala mezi politiky nevraživá atmosféra a hlasovalo se o osudu ředitele pražského dopravního podniku, na sociálních sítích Zdeňka Hřiba se děly zvláštní věci.

    Primátor chce do Prahy dostat slavnou Tour de France.

    „Začali jsme vyjednávání s organizátory, kteří mají o pořádání v Praze zájem,“ chlubil se Hřib na svém facebookovém profilu. Jenže ve schváleném programu jednání o tom nebyla ani zmínka, a tak si mohli lidé hlavu ukroutit, jak tento příspěvek souvisí s probíhající debatou.

    Snaha PR poradců kolem pražského primátora se minula účinkem, jelikož zasedání zastupitelstva bylo přenášeno online, a tak se mohli všichni přesvědčit o tom, že šéf celého magistrátu má aktuálně jiné problémy než to, jak dostat „Starou dámu“ do Prahy.

    Do pořadu Rozstřel přišli lídři pražské koalice pirátský primátor Zdeněk Hřib,...

    Vše by nakonec mohlo vyústit až v další koaliční rozkol, s čímž má Praha za poslední měsíce své zkušenosti. Předseda klubu Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09) už vyhrožuje odchodem. 

    „Nechci být v koalici, kde budou pochyby o zakázkách v řádech miliard korun,“ uvedl.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 sobota 23. května 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      78
    • Haha
      23
    • Super
      20
    • Sladký
      19
    • Tvl
      19
    • Cože
      18
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...