Piráti a kauza JCD: Proč Hřib zadržoval důležitý dopis pro vedení společnosti?

Vazby Pirátské strany na firmu JCDecaux, která v Praze provozuje mobiliář a brzy končící smlouvu by nepochybně ráda obnovila, jsou možná ještě hlubší, než se zdálo. Kromě Michaely Krausové se s trestně stíhaným manažerem společnosti Tomášem Tenzerem scházel i další zastupitel, Viktor Mahrik, navíc ostatní členové magistrátu se podivují i nad chováním primátora Zdeňka Hřiba. Ten několik týdnů zadržoval klíčový dopis pro francouzskou základnu JCDecaux a svůj nestandardní přístup nedokázal vysvětlit.

Bouři sice rozpoutala pirátská zastupitelka a přítelkyně místopředsedy strany Jakuba Michálka Michaela Krausová, aféra kolem pražského mobiliáře je ale, zdá se, mnohem hlubší.

Zaprvé, s trestně stíhaným manažerem firmy JCDecaux, které v roce 2021 vyprší smlouva na provoz mobiliáře a jež by lukrativní zakázku nepochybně ráda udržela ve svých rukou, Tomášem Tenzerem, se nestýkala pouze ona, ale také pirátský zastupitel Viktor Mahrik.

Mahrik je členem komise pro městský mobiliář a má tak vliv na podobu výběrového řízení na jeho provoz. S Tenzerem měl mít dvě schůzky a takový střet zájmu se vůbec nelíbí koaličním partnerům, kteří žádají Mahrikův konec v komisi.

Pirátka Michaela Krausová vystupuje z auta manažera JCDecaux Tomáše Tenzera.

Zadruhé, dalším členům magistrátu vadí nedostatečně vysvětlený přístup primátora Zdeňka Hřiba.

Jak nastínil radní za TOP 09 Jan Chabr, JCDecaux je vzhledem k blížícímu se vypršení smlouvy připravena postupovat tak, že pokud zakázku od Prahy nezíská, už koncem příštího roku začne odstraňovat přístřešky pražské MHD, aby vše stihla do konce června 2021, kdy smlouva končí.

Magistrát se proto snaží s firmou vyjednat řešení, které by se co nejméně dotklo občanů.

Zastupitelé se dohodli na postupu, jenž by takové řešení zajistil. Obsáhli ho do dopisu, který měl následně Hřib poslat na centrálu JCDecaux ve Francii.

Jenže to trvalo podezřele dlouho, několik týdnů. Proč, to Hřib úplně srozumitelně nevysvětlil.

„Vysvětlil to tak, že jde o administrativní nedostatek a přetížení té činnosti u nich v odboru. Doufám, že to není záměr. Domluvili jsme se na tom před několika týdny a teď je opravdu potřeba postupovat koordinovaně,“ řekl Chabr pro Blesk.cz.

Když pak server kontaktoval samotného Hřiba, ten ujistil, že dopis už byl odeslán. Proč mu ale tak dlouho ležel na stole, když je záležitost kolem mobiliáře zjevně důležitá a pirátští zastupitelé se opakovaně scházejí s vysoce postaveným manažerem české pobočky JCDecaux, to primátor vysvětlit nedokázal.

Pospíšil: Sami vyvolávají spekulace

Expres.cz se na podivnou situaci kolem dopisu zeptal i šéfa Spojených sil pro Prahu Jiřího Pospíšila. Ten je chováním Pirátů na magistrátu dlouhodobě rozčarován.

„Překvapuje mě to. Piráti by měli dělat vše pro to, aby zde nevznikaly spekulace, které by mohly veřejnost popichovat v souvislosti se zveřejním kauzy JCDecaux, a tento krok jako nevysvětlené odeslání dopisu to také vyvolává,“ řekl nám.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:53 sobota 22. února 2020. Anketa je uzavřena.

  • 95
  • 62
  • 54
  • 52
  • 51
  • 49