Hřib dal novoročnímu ohňostroji za vinu raněnou labuť. „Proč jste tak hloupý,“ zuří lidé

Primátor Zdeněk Hřib vytáhl do boje proti tradičnímu novoročnímu ohňostroji. Nahradil ho videomappingem na budově Národního muzea a o jeho průběhu pak informoval na sociálních sítích, kam ještě přidal fotografii poraněné labutě a dal ji tak do spojitosti právě s každoroční patnáctiminutovou oslavou nového roku. Jenže labuť byla poraněna během silvestrovských oslav, kdy se Praha tradičně proměnila ve válečnou zónu především kvůli nenáviděným petardám. Proč magistrát nebojuje raději za jejich zákaz jako další vyspělá města?

Místo ohňostroje videomapping. Primátor Zdeněk Hřib přišel s novým způsobem, jak oslavit příchod nového roku šetrněji k životnímu prostředí, zvířatům i lidem.

„Chtěli jsme ukázat, že se dá vstup do nového roku oslavit i bez výbuchů, dýmu a zraněných zvířat. Na Národní muzeum se tak promítal příběh Prahy, toho, jaká je a kam směřuje. Líbilo se mi, že bylo představení tak barevné a pozitivní nebo že se pracovalo i s výtvarnou tvorbou pražských dětí,“ napsal Hřib na Facebook.

Svůj příspěvek pak ještě doplnil smutnou fotografií vážně poraněné labutě, kterou spolu s několika dalšími zveřejnila Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy.

Jenže to primátor začal do jednoho koše míchat jablka a hrušky. Labuť ve Vltavě totiž nebyla zraněna následkem patnáctiminutového profesionálního ohňostroje v pražském parku Folimanka, ale během oslav přelomu roku o půlnoci předchozího dne. To se totiž Praha tradičně proměnila v bojovou zónu, kterou vzali útokem podnapilí jedinci vyzbrojení nejrůznějšími druhy petard.

Hřibovi to dali lidé v komentářích hodně ostře najevo. Podle mnohých by se raději místo boje proti novoročnímu ohňostroji měl zaměřit právě na omezování či úplný zákaz prodeje zábavní pyrotechniky.

„V tom případě, prosím, během tohoto roku najděte na MHMP nějaké řešení, aby se o příštím Silvestru centrum Prahy, a nejen centrum, opět nezměnilo v bojovou zónu. Proti tomu, co se odehrává po téměř celou silvestrovskou noc, je patnáctiminutový profi ohňostroj odpálený odborně z vhodně vybraného místa v podstatě neškodný a jeho zrušením se to nekontrolované šílenství, co se odehrává třeba na Václavském náměstí, opravdu nevykompenzuje,“ vyzval Hřiba jeden z Pražanů.

Hřibův videomapping

„Ta labuť je hodně velká podpásovka, co nemá nic společného s organizovaným ohňostrojem,“ napsal další.

„Možná kdybyste schválili nějakou vyhlášku zákazu petard kolem parků a řeky, nemuselo by to být tak katastrofální. Proč jinde to funguje a u nás ne? Kolik ptáků, labutí a zvířat musí zaplatit zdravím a životem, než se něco začne dít? Chválím za zrušení novoročního ohňostroje, jen by to chtělo ještě trochu dotáhnout,“ stojí v dalším komentáři.

„Vůl zůstane vždy volem,“ pustil se do Hřiba dokonce jeden z diskutujících.

Vášnivá diskuze se pak strhla i kolem počtu zúčastněných na primátorově videomappingu. On sám v diskuzi napsal, že podle informací Policie České republiky přišlo na všechny tři projekce dohromady 55 tisíc lidí, zatímco na ohňostroj jen 50 tisíc. 

Podle účastníků ale drtivá většina lidí vystupovala na Vyšehradě a šli se podívat na ohňostroj, zatímco na Muzeum jelo o mnoho méně lidí.

„Pak máte informace o počtech jako Minář se svou Letnou. Nezažil jsem tak zaplněný Vyšehrad a jeho okolí, MHD pochopitelně nefungovala,“ napsal jeden z pozorovatelů ohňostroje.

Například v Dejvicích silvestrovské oslavy odneslo dětské hřiště.

Lidé narážejí zejména na to, že celá řada evropských metropolí už odpalování zábavní pyrotechniky zakázala. Platí to třeba pro několik měst v Itálii, třeba Milán nebo Neapol. Od roku 2000 zakázala volné užívání zábavní pyrotechniky Paříž, kde se přitom v centru scházejí během silvestrovské noci statisíce lidí.

Neměla by se Praha vydat spíše touto cestou? Zatím bohužel platí, že třeba v okolí tržnice SAPA už od přelomu listopadu a prosince bouchají petardy, čímž se zřejmě obchodníci snaží přilákat co nejvíce zákazníků. A to se jim zejména u nezletilých daří.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:25 pátek 1. května 2020. Anketa je uzavřena.

  • 191
  • 101
  • 47
  • 39
  • 35
  • 27