Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pomsta epileptikům a paneláková šeď: Hřib to schytal za „výstavní“ metro D

    Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se sice „prsí“ návrhy vizuální podoby trasy metra D a říká, že půjde o „výstavní skříň“, zatím nejsou ani vyřešeny pozemky. O tom, že se ani nekoplo, ani nemluvě. Zdaleka ne všichni jsou možnou podobou stanic nadšení. Jedni mluví o panelákové šedi, jiní jako o pomstě epileptikům.

    „Známe výtvarnou podobu dalších tří stanic metra D! Jak říká náměstek Adam Scheinherr, chceme opět stavět stanice metra jako výstavní skříň města,“ zvolal Zdeněk Hřib a možná myslel spíše výkladní skříň, ale to je ve finále jedno, protože trasa D je stále v nedohlednu, takže je to takové „tlusté bez chleba“.

    „Stavba nové trasy metra D je jedním z největších dopravních projektů, které v příštích desetiletích zasáhnou do života hlavního města a jeho obyvatel. Pražským metrem a jeho stanicemi denně projdou statisíce lidí, proto je pro nás důležité, aby se Pražané při cestování novou linkou cítili opravdu příjemně,“ doplnil pražský primátor, který věří, že se otevření stanic metra D dožije, že se stavět začne již brzy.

    „Jsem rád, že probíhají výtvarné soutěže. Praha tak neslevuje ani v oblasti estetiky z ambice uskutečnit moderní vize a představit takovou podobu stanic nového metra, která obstojí ve světové konkurenci. Vlaky budou automatizované, bez strojvedoucích! Stejné řešení navíc zvažujeme v budoucnu i pro linku metra C,“ slíbil primátor, který některé Pražany potěšil, jiné pobavil a dost jich také naštval. 

    „Nemáme stavební povolení, ani povolení pro automatické metro, ani dokončený geologický průzkum, ale máme vítěze výtvarné soutěže na podobu stanic. Blahopřejeme vedení města k jednomu světovému prvenství,“ pobavil se pod souborem návrhů vizuální podoby stanic metra D jeden z diskutujících.

    „Když už děláte tyhle soutěže, zajímalo by mě, jak tenhle typ světelných prvků bude vnímat epileptik... Ale to jen na okraj. Chápu, že tohle nikoho nezajímá,“ poznamenala jedna z žen, které není lhostejná ani zdravotní stránka návrhů a možných realizací.

    „Opravdu velmi depresivní, úplně vidím promítnutí současné situace i nálady do těchto návrhů. Pokud byly dříve, umělec opravdu vytvořil nadčasové dílo. Nevím, proč není možné pracovat se světlem a barvou. První dvě evokují bakterie a zdravotní problémy a další sterilitu nemocnice,“ míní jiný z diskutujících.

    „Je to totální architektonická i výtvarná nuda. Naprostá vyprázdněnost bez nápadu. Strašně obyčejné a laciné,“ sťal návrhy, nad nimiž se Hřib tak opájí, další. 

    „Nemocnice Krč je zajímavá a progresivní. Ty zbylé tři návrhy jsou šedivá nuda. Raději je nechte rovnou bílé a pusťte na ozdobení šikovné sprejery. Opravdu mi přijdou víc fádní a unifikovanější než ty nudné nové na trasách C a A,“ zní další z názorů veřejnosti.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:00 sobota 10. října 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      81
    • Haha
      44
    • Super
      39
    • Tvl
      38
    • Cože
      36
    • Sladký
      35
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...