Z primátora Prahy je dr. Helmitsch: Hřib jako akční hrdina, který rukama zvrtá, co může

Bývaly doby, kdy mu byly vidle dobré. Hrdě se k nim hlásil a mluvil o sobě jako o „vidlákovi ze Slavičína“. Od doby, co je Zdeněk Hřib (Piráti) primátorem Prahy, ušel velký kus cesty a dřevěný nástroj si ani nevzpomene. Teď si oblíbil ochrannou přilbu, bez které do ulic nevyráží. Investoval také do apartních žlutých holínek, jež během letošního chladného jara dost ocení.

„Tohle je určitě jeden z nejdůležitějších momentů, který v roli primátora zažívám. Po více než 40 letech zahajujeme stavbu nové, čtvrté linky pražského metra. Metro D patřilo mezi naše klíčové priority už před volbami. Teď je konkrétním důkazem, že svoje sliby plníme,“ chvěl se vzrušením Zdeněk Hřib, když se na Pankráci fotil před tunelem nově vznikající linky pražského metra.

„Není to ale tak, že by projekt metra D prostě uzrál sám od sebe. Naopak za ním stojí velké množství práce. Museli jsme vybojovat spoustu věcí, bez kterých by samotná stavba nemohla začít,“ pochválil se primátor, jemuž selfpromotion šlo vždycky náramně. 

Primátor Zdeněk Hřib alias akční hrdina Mr. Helmitsch asistuje při stavbě nové linky metra.

„Získali jsme pravomocné územní rozhodnutí, dosáhli jsme změny územního plánu, vysoutěžili jsme zhotovitele, podařilo se nám domluvit se s majiteli potřebných pozemků, dokončili jsme geologický průzkum a nakonec jsme získali pravomocné stavební povolení,“ vypočetl plody své práce. 

Našlo se dost těch, kdo mu taktně naznačili, že se opět chlubí něčím, o co se zase tolik nezasadil. Ostatně to není poprvé, co se Hřib opájí svými zásluhami, aniž by byly jeho. 

V řadě velkoměst za dobu 40 let postavili kompletně celou síť metra, zatímco my obřadně přistoupili ke stavbě čtvrté linky o deseti stanicích. 

Spojení na letiště stále nemáme a doprava kolabuje v pravidelných intervalech, protože se místo toho radši řeší pohoda a pivečko na Smetanově nábřeží. Plánovaná okružní linka metra, kterou má například Kodaň nebo Oslo, pak bude hotová možná za 50 let.

PR poradci primátora Hřiba mají občas hodně bizarní nápady.

„Tento projekt přece vymyslel, vyprojektoval a připravil někdo jiný. A že si teď Praha udělila sama sobě povolení? To je tedy něco,“ komentoval jeho slova jeden z Pražanů.

„Hřib už se zase fotí v holinách, jak zahajuje stavbu metra,“ pousmál se další, který navíc trefně poukázal na primátorovi zálibu ve stylizovaných fotkách, jež mají dokazovat jeho angažovanost a akčnost i ochotu přiložit ruku nebo vrtačku k dílu.

V roli akčního hrdiny, který vždy na poslední chvíli zachrání, co desítky let předtím „nikdo nesvedl“, už natropil tolik dobra, že z toho Praha bude žít ještě 30 let. Příští primátor si klidně může vyhodit nohy na stůl a čtyři roky nic nedělat, protože v metropoli je všechno hotovo.

Primátor Zdeněk Hřib je mužem činu. Tedy spíše se tak snaží vystupovat, s jejich realizací je to horší.

Pokud v blížících se volbách neuspěje, což si on sám nepřipouští, nabízí se jeho „zápůjčka“ do jiných měst nebo do zahraničí. 

Takového superhrdinu by jistě ocenili na mnoha místech, která doteď úpěla pod náporem byrokracie, zdlouhavých výběrových řízení, korupce i liknavosti úředníků a leností dělníků.

Zdeněk Hřib, práce všeho druhu

Zdeněk Hřib navíc nyní disponuje novými holínkami i sbírkou helem, a tak se města v nouzi nemusejí starat o jeho výstroj, čímž jim odpadají výrazné náklady. Bude však rád za další přilbu do sbírky, ale i za pěknou momentku do rodinného alba. 

Jeho výhodou je i to, že ovládá práci s vrtačkou. 

Má ale jednu libůstku, nejraději vrtá v obleku, v němž chodí do úřadu. S montérkami se ještě příliš nesžil. Bez nadsázky řečeno, zvrtá, co mu přijde po ruku, ale chce u toho vždycky dobře vypadat...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:21 úterý 23. srpna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 28
  • 17
  • 15
  • 12
  • 11
  • 5