Praha není Disneyland, řekl Hřib a vyhodil rikšu. A koloběžkové smetí? Na to není legislativa

Pražský primátor Zdeněk Hřib dlouhodobě bojuje s vizuálním smogem v ulicích, jenže řadou lidí je kritizován, že se věnuje malichernostem a větší problémy neřeší. Když proto odstranil z Karlovy ulice rikšu s vodníkem, několik Pražanů mu připomnělo, že se všude po městě válejí elektrické koloběžky Lime. Jenže na ty je magistrát krátký.

„Nejsme v Disneylandu. Odstraňujeme z veřejného prostoru nevzhledné rikši, které už nebudou hyzdit pražské historické centrum!“ zaradoval se primátor Zdeněk Hřib na Twitteru.

„Tyto neoprávněně umístěné věci odstraňujeme v souladu s § 14 odst. 1 občanského zákoníku, podle kterého si můžeme přiměřeným způsobem pomoci ke svému právu,“ dovysvětlil.

Hned několik lidí mu ovšem v diskuzi připomnělo jiný, podobný, ale mnohem palčivější problém. Tím jsou elektrické koloběžky, především ty od značky Lime, které se povalují po Praze, často rozmlácené či odhozené do vody nebo zaparkované uprostřed chodníků.

I takto končí koloběžky a kola v ulicích Prahy.

„Tak ještě ty hnusné rozházené koloběžky a kola, aby nezabírala chodníky a bylo kudy chodit,“ posteskla si paní Marcela.

Možná nejhorší je, že se novou zábavou radikálních odpůrců koloběžek stalo potírání řídítek výkaly, což dokazuje mnoho fotek z facebookové stránky No Lime Prague. To je teprve opravdový hnus...

I takto končí koloběžky a kola v ulicích Prahy.

Proč koloběžky nemizí, ale namísto toho se v ulicích Prahy ještě točí nejrůznější konkurenční společnosti jako Re.volt či Bolt s jízdními koly?

Magistrát by zasáhl rád, podle jeho mluvčího Víta Hofmana ale nemůže.

„Stav je stále setrvalý. Memorandum neumožňuje vymáhat tresty za jeho porušování, proto stále čekáme na novou legislativu. Bohužel projednání novely zákona se zaseklo,“ řekl nám.

Praha je zaplavena koloběžkovým hnusem.

Pražští radní přitom byli ze situace kolem koloběžek a toho, že mají svázané ruce, zoufalí už loni.

„Memorandum řešíme kvůli nešťastnému stavu v ulicích. Proto doufáme, že projde novela zákona a my získáme možnost stanovit alespoň nějaké závazné podmínky,“ říkal Hofman před rokem.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 čtvrtek 2. září 2021. Anketa je uzavřena.

  • 65
  • 11
  • 8
  • 7
  • 6
  • 6