Hřib chce šmírovat Pražany a trestat nevyužívání bytů. Nejsme komunisté, zuří Pospíšil

Idylka pražské koalice se začíná pomalu rozplývat. K zásadnímu rozkolu totiž došlo přímo mezi lídry Pirátů a TOP 09. Zatímco Zdeňku Hřibovi (Piráti) se nelíbí, že někdo s vlastním majetkem zachází tak, jak chce, a rád by špehoval majitele bytů a následně jim danil jejich nevyužívání, Pospíšilovi z topky je takové jednání proti srsti. „Nechceme, aby koalice naplňovala program KSČM,“ prohlásil.

Piráti si v Praze kladou za cíl zlepšit složitou bytovou situaci a zjednodušit dostupnost bydlení. To je bezpochyby dobře. Pořádný humbuk ovšem vzbudil primátor Zdeněk Hřib, který by rád ve spolupráci s Pražskou energetikou učinil průzkum, při němž by z elektroměrů zjistil, zda jsou konkrétní byty využívané, či nikoliv. A pokud by využívané nebyly, jejich majitelé by museli platit něco jako daň z prázdného bytu.

V překladu a zjednodušeně lze Hřibův návrh číst takto: Primátor chce všechny Pražany špehovat a zjišťovat, jak moc svůj byt využívají. Když se ukáže, že byt někdo vlastní, ale nevyužívá, bude za to potrestán. 

Piráti prostě z nějakého důvodu nemohou vystát, že si lidé se soukromým majetkem zacházejí podle svého. Ostatně to byli právě oni, kdo výrazně podporovali levicové aktivisty v obývání žižkovské Kliniky, se kterou měl přitom právoplatný vlastník plány.

Prapodivné snahy Pirátů jsou proti srsti i jejich pražským koaličním partnerům. A dosud idylická koalice ve složení Piráti, Spojené síly pro Prahu a Praha sobě se teď pořádně otřásla v základech. 

Zdeněk Hřib je vystudovaný lékař, většinu profesního života se živil jako odborník na IT.

V rozhovoru pro server Aktuálně.cz se nad Hřibovým nápadem rozohnil lídr TOP 09 Jiří Pospíšil, kterého štve především skutečnost, že koalice dosud jednala pouze o lepším využití městských bytů, nikoliv bytů v soukromém vlastnictví.

„Nevěděl jsem o tom. Mluvil jsem o tom s našimi radními, kteří chodí na radu, a ti tyto informace také neměli. Opravdu nechci špehovat soukromé osoby a zjišťovat podle elektroměrů, jakou má kdo spotřebu a jestli v bytě bydlí dostatečně, nebo ne,“ řekl Pospíšil.

Hřibovi vadí, že se některé byty v Praze prodávají jen na investice a jejich majitelé pak nejen zabírají možné místo k bydlení lidem, kteří by zde chtěli žít, ale také zvyšují ceny bytů obecně. 

V první řadě by chtěl průzkumem zjistit, kolik takových bytů je. A následně by pak přišlo na řadu i téma případného zavedení zvláštní daně za nevyužívaní bytů. Pospíšil je však zásadně proti tomu, aby město do soukromého vlastnictví zasahovalo, a dokonce takovou snahu přirovnal ke komunistickým praktikám.

„Jsme pravicová strana a ctíme soukromé vlastnictví. Nebudeme přijímat zákon, abychom zdanili něčí majetek jenom proto, že papaláši na radnici dospěli k závěru, že svůj majetek využívá nedostatečně. To je pro mě principiálně nepřijatelné. Nechceme, aby koalice naplňovala program KSČM,“ prohlásil.

Šéf topky ovšem bude mít co dělat, aby svůj postoj vůči špehování Pražanů obhájil. Na Hřibově straně totiž stojí i Jan Čižinský z hnutí Praha sobě, který by se nebránil jak průzkumu o využívání bytů, tak i následnému zdanění jejich nevyužívání.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:10 sobota 27. července 2019. Anketa je uzavřena.

  • 27
  • 15
  • 14
  • 13
  • 13
  • 12