Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hřib objednal posudek za půl milionu proti vlastní radní. Teď ho má platit ze své kapsy

    Pražský magistrát vyzval k utahování opasků kvůli pandemii koronaviru. Rozpočet Prahy by se měl v následujících letech seškrtat o zbytečné výdaje. Podle Jiřího Pospíšila by měl jít příkladem především primátor. Ten na posledním zastupitelstvu vyrukoval s posudkem proti radní Haně Kordové Marvanové. Jeho cenovka přesahuje půl milionu korun. Spojené síly pro Prahu chtějí, aby jeho vyhotovení zaplatil Hřib z vlastních peněz.

    Už o víkendu Zdeněk Hřib (Piráti) uvedl, že rada bude projednávat úspory v rozpočtu. Šetřit se má hlavně v dopravě a oblasti městského majetku. V koalici panují obavy, zda se bude šetřit na správných místech a zda by město nemohlo najít peníze jinde. 

    Nejvíce se mluví o barevném sjednocování MHD, za což Praha podle některých zaplatí stamiliony. Podle náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (Praha sobě) něco takového nehrozí.

    „Jednotný vzhled chybí vozům už déle než 25 let,“ vysvětlil smysl projektu Scheinherr.

    „Já i Hana Kordová Marvanová jsme na koaliční debatě jasně řekli, že není možné, aby v této době nedostatku finančních prostředků, kdy je třeba šetřit, se přemalovaly všechny vozy. To by mohlo stát stovky milionů korun,“ je proti předseda Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil.

    Primátor Hřib tvrdí, že vozy nebudou přesprejovány najednou, ale ke změnám dojde až během plánovaných revizí. Nové vozy už ponesou nové barvy MHD.

    Debata o šetření zašla ještě dál. Pospíšil obvinil primátora, že si z peněz Pražanů platí vlastní politický boj, když nechal vypracovat posudek, na jehož základě Piráti a Praha sobě zablokovali plán na podporu družstevního bydlení, který vypracovala Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu). 

    „Vyzval jsem pana primátora, ať posudek o družstevním bydlení, který si objednal proti projektu Hany Marvanové, zaplatí ze svého. Je nespravedlivé, aby Pražané zaplatili 600 tisíc za nekvalitní posudek, který má sloužit k politickému boji proti naší radní,“ napsal Pospíšil na svůj twitterový účet.

    Do pořadu Rozstřel přišli lídři pražské koalice pirátský primátor Zdeněk Hřib,...

    „V tuto chvíli je předčasné dělat nějaká velká prohlášení. Revizní analýza byla objednána zcela standardním způsobem a poukázala na problémy projektu družstevního bydlení připraveného radní Marvanovou za zhruba 2 miliony korun. Nyní tedy probíhá de facto reklamační řízení, jehož cílem je zjistit, kde ten problém vznikl. Tedy zdali je problém na straně projektu za 2 miliony, nebo revizní analýzy za 500 tisíc korun. Je možné, že chyba byla už v samotném zadaní projektu družstevního bydlení ze strany radní Marvanové, k němuž měli výhrady i zástupci Prahy sobě,“ odpověděl nám Hřib na otázku, jak se k celé záležitosti staví a zda zvažuje, že by měl posudek zaplatit z vlastní kapsy.

    Na zastupitelstvu bylo vytváření posudků na kolegy z koalice označeno mnohými za ostudné a nepochopitelné. Podle primátora nemá v tomto ohledu radní Marvanová čisté svědomí.

    „Paní radní si objednává posudky na práci svých kolegů zcela běžně, a to zejména v oblasti dopravy, kterou má v gesci náměstek Scheinherr z Prahy sobě. Na posledním zastupitelstvu například donesl zastupitel za ANO posudek s utajeným autorem. Následně se ukázalo, že dotyčný dokument vznikl na sekretariátu radní Marvanové,“ sdělil nám ještě primátor.

    Jak je možné, že dokument opozičních zastupitelů obsahoval metadata, která označila za jeho autora Vladanu Strakovou, což je sekretářka Hany Marvanové, nedokázala radní nijak vysvětlit.

    „Že by paní sekretářka zpracovávala nějaký posudek? To jste se asi zbláznili. Určitě ne. Já nemám nikoho, kdo by byl schopen v kanceláři zpracovat nějaký posudek,“ řekla na zastupitelstvu Marvanová, které se začali někteří kolegové smát.

    „Počkejte, vy máte všichni paní sekretářku a budete tvrdit, že paní sekretářka zpracovává nějaký posudek? Já tedy, upřímně řečeno, teď nevím, proč tady... No, nejsou vztahy mezi námi úplně nejlepší, ale třeba si to někdy vyjasníme, ne tady před vámi,“ dodala radní, která byla celou záležitostí evidentně zaskočená.

    S radní Hanou Kordovou Marvanovou měl primátor viditelný spor.

    Podle zastupitele za ANO Radomíra Nepila mělo vše vzniknout tak, že posudek tajemnice pouze zkopírovala z dokumentu advokátní kanceláře do dokumentu pocházejícího z rady, který byl následně rozesílán zastupitelům.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 pátek 13. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      74
    • Haha
      46
    • Tvl
      31
    • Super
      29
    • Sladký
      29
    • Cože
      26