Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hřib zneužívá uprchlíky a Praha nepřímo financuje Putina, zní z opozice i koalice

    Jan Čižinský napsal primátorovi Zdeňku Hřibovi ostrou zprávu. | foto: Profimedia.cz

    Pražský primátor Zdeněk Hřib si z ukrajinské uprchlické krize udělal sólo akci a snaží se skrze ni nahnat politické body. Tvrdí to dokonce jeho koaliční partneři. Expres.cz hovořil s lidovcem Janem Wolfem, který Hřiba přirovnal k bývalému primátorovi Tomáši Hudečkovi během povodní v roce 2013. Také jsme získali přepis ostré zprávy, kterou šéfovi města zaslal jeho blízký spojenec Jan Čižinský z hnutí Praha sobě.

    Čižinský primátorovi Zdeňku Hřibovi vyčinil v uzavřeném chatu zastupitelů na platformě WhatsApp. Ve zprávě, kterou redakce má k dispozici, vyjadřuje hluboké znepokojení s postupem během krize, a to především v oblasti komunikace.

    Podle Jana Čižinského byly Hřibovým velkým přešlapem facebookové posty o tělocvičnách pro ukrajinské uprchlíky. Všichni zastupitelé prý dobře vědí, že ubytovávat uprchlíky v tělocvičnách není žádné řešení, protože tam Ukrajinci nebudou chtít bydlet trvale.

    Drtivá většinu příspěvků primátora Zdeňka Hřiba se týká Ukrajiny.

    Důrazně také primátora žádá o zápisy z jednání krizového štábu. Na závěr pak Čižinský vzkazuje, že s kolegy nechce před přáteli z neziskových organizací vypadat jako „amatér a neschopa“. 

    Expres.cz požádal Jana Čižinského o vyjádření.

    „Nám jde především o to, aby Praha coby moderní evropská metropole byla pozitivním příkladem. Chceme mluvit o tom, jak tyto lidi, jejichž blízcí i za nás bojují na Ukrajině, zapojíme do života města, jak pomohou naší ekonomice, a o tom, že to prostě musíme zvládnout. Praha potřebuje naději. To je celé, více v tom hledat nemusíte,“ odpověděl Jan Čižinský na náš dotaz.

    Jeho zpráva nicméně ilustruje atmosféru, která na magistrátu panuje.

    Dokonce i koaličním parťákům vadí, že primátor Hřib jede uprchlickou krizi tak trochu na vlastní triko a na sociální sítě sází jeden post za druhým, ale v rámci koalice postup nijak nekonzultuje.

    „Řešíme to napříč koaličními kluby. Já s panem Čižinským v devadesáti procentech věcí nesouhlasím, ale tady mu dávám za pravdu. Blíží se volby a pan primátor to pojal tak, že přes uprchlíky si může udělat dobrou kampaň,“ řekl Expresu zastupitel Jan Wolf, který reprezentuje KDU-ČSL v uskupení Spojené síly pro Prahu.

    Zastupitel Jan Wolf

    „Zřejmě si vzpomněl na povodně v roce 2013, kdy bývalý primátor Tomáš Hudeček létal s vestou kolem Vltavy a myslel si, že mu to přinese body a stane se znovu primátorem, což se nestalo. Hřib zkouší stejnou taktiku, protože Piráti evidentně hodně ztrácí a on je v průzkumech ze všech hejtmanů na posledním místě,“ dodal.

    Podle Wolfa pražský primátor zašel daleko, neakceptuje ani názory ostatních a působí, jako že ztratil soudnost.

    „Primátor to pojal jako totální PR. Je to nejen nekolegiální, ale je to i sprosté vůči Ukrajincům, takto je využívat ve svůj prospěch. Hodně lidí na magistrátu se pro pomoc snaží dělat maximum, ale málokdo to zneužívá tak jako primátor. Přijde mi, že úplně ztratil soudnost, přehání to. Jakmile někdo přijde s jiným názorem, je to špatně, pouze ten jeho je správný,“ krčí rameny zastupitel.

    To předseda pražského sdružení ANO Ondřej Prokop šel v kritice ještě dále. Nelíbí se mu, že Hřibův tým chrlí tuny fotek s uprchlíky a vlaječkami, ale překvapivě mlčí o tom, že přes stavební firmu Strabag budou plynout peníze ze stavby metra D k pravé ruce Vladimira Putina, oligarchovi Olegu Děripaskovi, a to celých 27 procent.

    „Piráti tak tolerují, že z veřejných peněz Prahy může Putin financovat válku na Ukrajině. To je vážné téma, o němž nikdo nechce mluvit,“ napsal nám v reakci pražský zastupitel. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:59 úterý 12. července 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      68
    • Haha
      19
    • Super
      12
    • Cože
      6
    • Tvl
      6
    • Sladký
      4
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...