Otec Mafie Vávra pálí do primátora Hřiba: Zvelebit hlavák? Hezčí lavička má feťáka odradit?

Pražský primátor Zdeněk Hřib se ani ne čtvrt roku před komunálními volbami pustil do velkolepého počinu. Rozhodl se zvelebit Sherwood, jak se říká nechvalně proslulému parku u hlavního nádraží. U spousty lidí ale narazil na kritiku. Sherwood totiž nepotřebuje revitalizaci, ale především vyhnat narkomany a bezdomovce, kteří si ho přivlastňují už desítky let. Na Hřiba udeřil dokonce i slavný herní vývojář Daniel Vávra.

„Zvelebíme obávaný Sherwood a zavedeme před nádraží tramvaje! Významná veřejná prostranství musí být opravdu pro lidi, ne pro ostudu. A území kolem hlavního nádraží potřebuje proměnu jako sůl, přece jen jde o vstupní bránu do města. Proto vypisujeme soutěž na úpravu Vrchlického sadů a odbavovací haly nádraží,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib na sociálních sítích.

Spousta lidí se v diskuzi pod jeho příspěvkem shoduje na tom, že Sherwood v podstatě ani žádnou revitalizaci nepotřebuje. Kdyby se nehemžil bezdomovci a narkomany, kteří si nepokrytě píchají dávku na tamních lavičkách, vypadal by naprosto v pořádku.

O tom, jak hodlá primátor právě přítomnost problémových jedinců řešit, ale nepadla ani zmínka. A tak se logicky nabízí otázka, zda revitalizace nebude znamenat jen to, že budou mít feťáci na svoje pervitinové dýchánky luxusnější prostor.

„A myslíte si, že revitalizace z toho místa vyžene pochybné existence? Pěkně jim to tam zmodernizujme, to budou mít radost. A těch nehod, co ti, kteří se sotva drží na nohou, budou mít s tramvajemi, jéje,“ píše jedna z mnoha diskutérek.

Takový normální výjev z parku u Hlavního nádraží.

Vůbec největší porci palců nahoru dostal dotaz herního vývojáře Daniel Vávry. Otec legendární hry Mafia nebo třeba fascinujícího díla z prostředí českého středověku Kingdom Come je známý tím, že se o dění v Praze intenzivně zajímá.

„Jakým způsobem bude ‚revitalizace‘ parku demotivovat kriminálníky a narkomany, aby v novém parku nebyli? Jako že na hezčí lavičky se narkoman neodváží? Nebo tam zbudujete uprostřed policejní stanici a udělíte policii ‚licence to kill‘?“ zeptal se Vávra Hřiba.

„Co brání policii a Praze, aby tam zjednala pořádek už teď, a co se změní na tomto přístupu po ‚revitalizaci‘?“ dodal.

Daniel Vávra je světově uznávaný vývojář.

Odpovědi se známý vývojář nedočkal, přestože na jiné otázky primátorův profil reagoval. Vávra si kromě toho neodpustil popíchnutí, že by možná legalizace tvrdých drog zajistila, že se na hlaváku nebude dít nic nelegálního.

Hlavní nádraží a jeho přilehlé okolí nejsou zdaleka jediným místem, kde se to jen hemží feťáky a dalšími pochybnými existencemi. Expres se dlouhodobě v rámci seriálu Peklo v Praze věnoval také situaci v dalších částech města, zejména pak okolí pražského Smíchova.

Právě kousek od Anděla, který přitom má být luxusní byznysovou čtvrtí s moderními budovami, stojí druhé kontaktní centrum pro narkomany v Praze. Je běžné, že si tam narkomani „střílí“ dávku přímo na lavičkách, kolem kterých jezdí maminky s dětmi.

Útokem také berou park nad gymnáziem na Zatlance, kde redaktoři Expresu nedávno zaznamenali dva narkomany, z nichž jeden několik dlouhých minut marně hledal tu správnou žílu. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:48 pondělí 10. října 2022. Anketa je uzavřena.

  • 55
  • 8
  • 6
  • 6
  • 5
  • 4