Svoboda vyčetl Hřibovi, že neměl odvahu řešit Dozimetr! Primátor má odpovědnost jako první

Zdeněk Hřib a Bohuslav Svoboda si několikrát vjeli do vlasů. | foto: reprofoto ČT24

Poprvé se potkali na lékařské fakultě. Bohuslav Svoboda jako profesor, Zdeněk Hřib v roli studenta. Lídr koalice Spolu dokonce zkoušel současného pirátského primátora u státnic. A včera došlo na velice pikantní situaci, kdy se oba střetli v předvolební debatě a přes o hlavu a něco nižšího kandidáta ANO Patrika Nachera jeden druhého tepali kvůli kauze Dozimetr či dopravě.

Zatímco se všichni ostatní kandidáti snažili emoce držet v mezích dostatečně únosných pro konstruktivní debatu, mezi Zdeňkem Hřibem a Bohuslavem Svobodou byla cítit nevraživost.

Hřib svého oponenta několikrát důrazně okřikl, aby mu neskákal do řeči, Svoboda zase kontroloval třeba štiplavou poznámkou na to, že má primátor po ruce tablet a hledá v něm informace.

Bodů, v nichž se oba kohouti porafali, bylo několik. Především kauza Dozimetr.

„Na úvod bych rád řekl, že Piráti v této kauze nejedou. Já osobně dosud ani nebyl kontaktován policií, natož abych někde vypovídal. Piráti ani nehlasovali pro lidi, kteří nebyli vybráni otevřeným výběrovým řízením,“ zopakoval primátor Zdeněk Hřib.

„Já bych jen dodal, co zafungovalo. A to, že poctivý člověk Adam Scheinherr šel na policii, když se dozvěděl o požadavku na úplatek,“ doplnil ho kolega z koalice a lídr Prahy sobě Jan Čižinský.

Na to konto se začali nahlas smát kandidáti z řad stávající magistrátní opozice, Patrik Nacher z ANO a právě Bohuslav Svoboda. Ten byl následně dotázán, co ho tak pobavilo.

„Důvod mého pobavení spočívá v tom, že koalice, která o sobě tvrdí, že je protikorupční, připouští, že na něco nestačila. Když jste primátor, musíte mít odvahu do těch věcí jít a udělat je. Neříkat jen, že mám všechno bezvadné, ale v okamžiku, když se mi něco nelíbí, to vyřešit,“ prohlásil.

Zdeněk Hřib

„Řeknou o sobě znovu, že jsou protikorupční celek, a přitom je tady kauza, která tu za celou existenci magistrátu nebyla, že by prvního náměstka odvedli v železech a prohledali všechny kanceláře radních, to tu nikdy nebylo! A teď se dozvídáme, že to je vlastně v pořádku, protože všichni dobře pracovali? (...) Primátor je za takovou věc implicitně zodpovědný, je nejvyšší ze všech, co tam jsou. Je rovný mezi rovnými, ale je první,“ doplnil Svoboda a zejména zodpovědnost primátora zdůraznil zvýšením hlasu.

Pak se ale ke slovu opět dostal Zdeněk Hřib. Otočil se na Bohuslava Svobodu a s tužkou v ruce mu začal důrazně vysvětlovat, že by měl začít u sebe.

„Panu Svobodovi osvěžím paměť, jak to bylo s tou odvahou. Vy jste tu říkal, že se nikdy nestalo, aby policie odvedla prvního náměstka v poutech. No, mně se to nestalo, můj první náměstek stojí tady, pan Hlaváček, ale vám, pane Svobodo, když jste byl primátorem, začali trestně stíhat vašeho prvního náměstka, pana Březinu. A to je rozdíl mezi námi dvěma, že zatímco já okamžitě vyzval Petra Hlubučka k rezignaci, vy jste řekl, že po panu Březinovi rezignaci nežádáte. To je ta změna přístupu, o které se tady bavíme?“ hřímal viditelně rozhozený primátor.

Nebudeme nic čárkovat. Jako Svoboda

V debatě přišla řeč pochopitelně i na dopravu, která Prahu dlouhodobě trápí. Primátor Zdeněk Hřib nabídl, jak problém řešit. A opět si přitom rýpl do Bohuslava Svobody.

„Jednoznačně potřebujeme řídit dopravu pomocí moderních technologií a reálných dat, ne podle populistických výkřiků, to je první věc. To znamená žádné čárkování aut na křižovatce, jak o tom mluvil tady pan poslanec Svoboda, ale skutečně tak, jak to děláme my, spustili jsme pilotní projekt, kdy pomocí umělé inteligence můžeme z kamerového systému spočítat auta, která projela záběrem,“ řekl Hřib.

K okamžité nápravě dramatické situace v dopravě a k vyvození patřičných důsledků přitom vyzval Hřiba už i prezident republiky Miloš Zeman, jenž loni na začátku školního roku napsal, že pochybení, která dopravní problémy způsobila, nemají v české komunální politice obdoby.

Svoboda svůj komentář ponechal bez útoku.

„Já to říkám opakovaně: Praha má být pro všechny. Nikdy nedopustím, abychom dělili Pražany na cyklisty, chodce a řidiče. Všichni jsou si rovni, vybrali si to a někdy jezdí autem, někdy na kole a někdy MHD. My musíme dělat to, aby všechno tyto skupiny měly plné možnosti a jedna neohrožovala druhou,“ prohlásil.

Bohuslav Svoboda

Že Zdeněk Hřib oslovuje Bohuslava Svobodu jako „poslance“, není náhodou. I v rámci kampaně Piráti zdůrazňují, že odmítají kumulování funkcí a že by lídr koalice Spolu měl v tomto ohledu problém, protože je zároveň poslancem, navíc stále ještě pracuje jako lékař. Hřib ostatně v rámci kampaně sám sebe vyzdvihuje jako „primátora na plný úvazek“.

Právě toto téma vypíchl i při otázce, s kým by po volbách nešel do koalice.

„Bude to o tom, kdo bude schopen do rady nominovat lidi, kteří nejsou trestně stíhaní a nejsou to kumulátoři funkcí. To třeba tamhle u kandidátky Spolu bude velký problém,“ prohlásil primátor.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:43 neděle 15. ledna 2023. Anketa je uzavřena.

  • 28
  • 16
  • 3
  • 2
  • 2
  • 2