Válka kvůli zadlužené seniorce: Udženija nemá špetku cítění, tvrdí Hřib. Podle ní je zoufalec

Více než čtvrt milionu korun, takový účet za vodu nedávno šokoval dvaasedmdesátiletou seniorku z Prahy 2. Mohla za to závada na bojleru v obecním bytě, kde žena bydlí. Do vlasů si kvůli tomu vjely přední postavy pražské ODS a Pirátů. Podle primátora Zdeňka Hřiba jde o naprosté selhání novopečené starostky Prahy 2 Alexandry Udženija. Ta Expresu naopak řekla, že se primátor jaksi nezmínil o posunu v kauze, kdy se zastupitelstvo dohodlo na odpuštění dluhu. „Nechápu, proč to Piráti i tak rozjíždí. Jsou to zoufalci,“ uvedla.

Ženě přišel nezvykle vysoký sedmnáctitisícový účet už v roce 2019. Situaci ale neřešila. O rok později to ovšem bylo 277 754 korun, což je pro ovdovělou seniorku problém. Po Praze 2 požadovala odpuštění dluhu. 

Zastupitelstvo ale odmítlo více než čtvrtmilionový účet za vodu z městské kasy zaplatit. A tak žena dostala splátkový kalendář na dlouhých šestačtyřicet let.

Situace se vůbec nelíbí pražským Pirátům, kteří jsou na dvojce v opozici. Jejich zastupitelka Magdalena Valdmanová založila sbírku, ve které se vybralo už skoro 150 tisíc.

„Tohle je naprosté selhání starostky Prahy 2 Alexandry Udženija. Kde měla pomoci radnice, musí pomoci až lidé ve veřejné sbírce,“ napsal na Twitteru pražský primátor Zdeněk Hřib a poslal známé tváři pražské ODS palec dolů.

V komentářích si pak ještě přisadil.

„Od někoho, kdo má v gesci sociální oblast, bych čekal alespoň špetku sociálního cítění. Ale to bych chtěl asi moc,“ pálil Hřib.

Reagoval tak na odmítnutí návrhu na odpuštění dluhu. Jenže vládnoucí koalice v čele s ODS návrh neodhlasovala proto, že chtěla nejdříve spočítat, kolik reálně seniorka spotřebovala vody. Odpuštění kompletně celé dlužné částky by nebylo fér vůči ostatním nájemcům.

Mluvčí městské části Andrea Zoulová už dříve uvedla, že teprve až poté může městská část řešit, jak to se závadou bojleru vlastně bylo a zda bude dluh za nespotřebovanou vodu odpuštěn.

Alexandra Udženija

To se nakonec také stalo. Starostka Prahy 2 Alexandra Udženija proto nechápe, proč na ni Hřib na sociálních sítích útočí.

„Nebudu na to nijak reagovat, protože jsme to už vyřešili. Dne 24. ledna půjde na radu tisk, kde paní Telvákové odpustíme dluh a zaplatí pouze reálnou spotřebu. Takhle jsme se ostatně dohodli i s Piráty na dvojce, ale oni to i přesto rozjíždí proti nám. Jsou to zoufalci,“ uvedla pro Expres.cz.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 úterý 17. května 2022. Anketa je uzavřena.

  • 48
  • 11
  • 6
  • 6
  • 2
  • 1