Epopej se vrací do Moravského Krumlova: Hřibe, to je ostuda, hřímá Udženija

Na světě je další „hřibovina“, která zamrzí zejména milovníky umění a české historie. I když se někteří radní v čele s Alexandrou Udženija (ODS) zasazovali o to, aby Slovanská epopej zůstala v Praze, zastupitelé v čele se Zdeňkem Hřibem (Piráti) a Hanou Třeštíkovou (Praha sobě) nakonec po třech a půl hodinách rozhodli, že Slovanská epopej na pět let poputuje do zchátralého areálu zámku v Moravském Krumlově.

Tři a půl hodiny jednali pražští zastupitelé o Slovanské epopeji. Zápůjčku do Moravského Krumlova na pětileté období nakonec schválilo šestatřicet z osmapadesáti politiků. Stalo se tak i přes to, že někteří radní prosazovali, aby plátna Alfonse Muchy zůstala v Praze.

Pro to, aby Epopej Praha zapůjčila na pět let do Moravského Krumlova, lobboval zejména primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib, zastupitel Jiří Pospíšil, poslanec Jiří Koubek, malířův vnuk John Mucha a starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

„Oceňuji podporu Pirátů a Prahy sobě a velmi si vážím postoje radní Třeštíkové i primátora. Bylo to neuvěřitelně vstřícné gesto vůči regionu. Praha se zachovala jako matka měst,“ jásal Třetina.

Zdaleka ne všichni ale sdílejí jeho optimismus. „Velká ostuda Prahy! Koalice v čele s Hřibem a paní Třeštíkovou přesune Slovanskou epopej na zchátralý zámek do Moravského Krumlova. Každý, kdo hlasoval pro přesun, nehájí zájmy Pražanů a nerespektuje přání Alfonse Muchy. Je mi z toho smutno,“ nechala se slyšet Alexandra Udženija (ODS), která s tímto záměrem ostře nesouhlasí.

Stěhování obrazů kritizoval koaliční zastupitel a předseda kulturního výboru magistrátu Jan Wolf (KDU-ČSL). Cyklus obrazů má podle něj hodnotu pět až deset miliard korun.

„Město si nemůže dovolit hazardovat s kulturní památkou,“ řekl. Upozornil na fakt, že rozhodnutí může ovlivnit soudní spor o vlastnictví mezi městem a příbuzným malíře Johnem Muchou v neprospěch Prahy.

Ve hře do poslední chvíle bylo umístění pláten na zámku v Praze-Zbraslavi. Pozměňovacímu návrhu na hlasování pro zápůjčku i na Zbraslav však zastupitelé zelenou nedali.  Zastupitelé se totiž mimo jiné dohadovali o vhodnosti umístění pláten v zámku na Zbraslavi, což navrhla opozice. Někteří zastupitelé v této souvislosti upozornili na riziko povodní na Zbraslavi.

Wolf společně se zástupcem majitelů zámku sdělil, že při povodni v roce 2002 byla voda pouze ve sklepě a obrazům nehrozí nebezpečí. Navíc zámek čeká vybudování ochrany proti pětisetleté vodě.

Zapůjčení vzácných pláten do Moravského Krumlova  zastupitelé schválili poměrem šestatřiceti hlasů proti dvaceti. Dva zastupitelé se hlasování zdrželi. 

V červnu roku 2020 se tak po devíti letech Epopej může objevit v Moravském Krumlově.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:22 neděle 16. února 2020. Anketa je uzavřena.

  • 47
  • 46
  • 42
  • 28
  • 25
  • 23